izvješće tvrtke Markit

Gospodarstvo eurozone gotovo stabilno u prosincu, cjepiva udahnula optimizam

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 16.12.2020 12:03
  • Objavljeno 16.12.2020 u 12:03
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Jacob King / PA Images / Profimedia

Aktivnosti u gospodarstvu eurozone stabilizirale su se u prosincu, poduprte snažnim proizvodnim sektorom, a cjepiva protiv covida 19 unijela su optimizam među poslovne čelnike na pragu 2021., pokazalo je u srijedu izvješće tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u prosincu za 4,5 bodova u odnosu na prethodni mjesec, na 49,8 bodova, što znači da su aktivnosti gotovo stagnirale.

Vrijednosti niže od 50 bodova signaliziraju pad aktivnosti a one više njihov rast.

Stanje u gospodarstvu eurozone bolje je u prosincu nego što se očekivalo, konstatira glavni ekonomist londonske tvrtke za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Chris Williamson.

"Podaci naznačuju da se gospodarstvo gotovo stabiliziralo, nakon opetovanog ozbiljnog pada u studenome zbog obnovljenih mjera zatvaranja povezanih sa covidom 19", objašnjava Williamson.  

Aktivnosti u industriji ponovo su ubrzale dok je uslužni sektor bilježio blaži pad nego u prethodnom mjesecu budući da je manje kompanija pogođeno mjerama zatvaranja, bilježe u Markitu.

Priljev novih narudžbi neznatno je ojačao, prvi puta od rujna, zrcaleći pojačanu potražnju za industrijskim dobrima i osjetno blaži pad potražnje za uslugama nego u studenome. 

Cjepiva protiv covida 19 pokrenula su val optimizma među poslovnim čelnicima, koji sada očekuju normalnije uvjete poslovanja tokom iduće godine.

Williamson ipak upozorava da će se uslužni sektor vjerojatno još neko vrijeme morati nositi s koronaograničenjima, poput održavanja distance, a to će po njemu ograničiti gospodarstvo na pragu nove godine. 

"Iako cjepiva podrazumijevaju svjetlo na kraju tunela, kratkoročni su izgledi za mnoge kompanije upućene na bliski kontakt s potrošačima još uvijek jako izazovni", zaključuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!