UOČI PANDEMIJE

EU i eurozona u veljači bilježili višak u robnoj razmjeni sa svijetom

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 20.04.2020 15:56
  • Objavljeno 20.04.2020 u 15:56
Hamburg, najveća njemačka izvozna luka

Hamburg, najveća njemačka izvozna luka

Izvor: EPA / Autor: FOCKE STRANGMANN

Europska unija i eurozona bilježile su u veljači višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom uoči rasplamsavanja pandemije koronavirusa koji je gotovo zaustavio trgovinske tokove širom svijeta

EU je u veljači izvezao robu u vrijednosti 170,7 milijardi eura, što predstavlja povećanje za jedan posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, pokazuju procjene Eurostata bazirane na sezonski prilagođenim podacima.

Uvoz je pao 2,8 posto, na 148,3 milijarde eura.

To znači da je EU u veljači bilježio višak u robnoj razmjeni s inozemstvom od 22,4 milijarde eura s ostatkom svijeta, veći za 33,6 posto nego u istom mjesecu prošle godine, što u Eurostatu objašnjavaju izlaskom Britanije iz EU-a.

Vrijednost razmjene unutar EU-a iznosila je 253,3 milijarde eura i veća je jedan posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Eurozona je u veljači povećala robni izvoz 1,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 189,3 milijarde eura.

Uvoz je pao jedan posto, na 166,3 milijarde eura.

Time je zona primjene zajedničke europske valute u veljači bilježila višak u robnoj razmjeni sa svijetom od 23 milijarde eura, što predstavlja povećanje za 24 posto u odnosu na isti lanjski mjesec.

Vrijednost robne razmjene unutar eurozone bila je gotovo nepromijenjena u odnosu na prošlogodišnju veljaču i iznosila je 161,5 milijardi eura, pokazuju izračuni europskih statističara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!