lik i djelo

Goran Marić - uljez u Plenkovićevoj vladi

26.10.2016 u 09:27

Bionic
Reading

Ulazak Gorana Marića u Vladu na čelu s Andrejom Plenkovićem iznenadio je mnoge jer se doživljavao kao strano tijelo unutar kabineta koji naginje neoliberalnom ekonomskom konceptu. Tim povodom objavili smo portret 'slobodnoga strijelca, HDZ-ova Don Quijotea', kojega su njemu skloni tada svrstavali među najveće ekonomske umove u Hrvatskoj, dok su ga kritičari nazivali najgorim populistom i redikulom. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo...

Marić je ušao u Plenkovićev tim u zadnji čas kao ministar bez portfelja. I dok je tvrdio kako će i on uskoro dobiti svoj resor kao prvi čovjek novog ministarstva za državnu imovinu, iz samog HDZ-a stizale su izjave kako to nije točno. Sve je kulminiralo jučer, kad je u medije prvo procurila informacija da je Marić podnio ostavku, zatim je to demantirano.

Za sve mu je kriv HNB

Marić je svoju reputaciju narodnog tribuna izgradio napadima na Hrvatsku narodnu banku (HNB) i na bankarski sektor općenito. HNB smatra odgovornim za 'lomljenje kičme hrvatskog gospodarstva'.

'Hrvatska narodna banka odavno se otuđila od Hrvatske, ne zanima ih nijedan problem – ni ovrhe, ni visina kamate, ni blokade', Marićeva je izjava otprije godinu dana. Svoje teze posložio je u knjizi 'Slom lažnih proroka', koju ekonomisti liberalne struje, blago rečeno, nisu najbolje prihvatili.

Njegovi juriši na središnju banku bili su najžešći dok je HNB vodio Željko Rohatinski te se on zbog toga čak obratio tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor moleći je da malo primiri Marića.

U sukobu sa stranačkim vodstvom našao se ponovno prije dvije godine, kada je na osobni zahtjev razriješen dužnosti predsjednika HDZ-ova Odbora za financije. Marić je bio nezadovoljan jer nije bio pozvan na dva stranačka skupa o gospodarskim temama.

Ne klanja se autoritetima

'On je jedan od političara, i to kod njega jako cijenim, koji se ne klanjaju uvijek višima iznad sebe. Zbog toga me začudilo, s obzirom na njegovu prirodu, što je na takav način, na neviđeno i bez čvrstih garancija o osnivanju novog ministarstva, ušao u Vladu', rekla je za tportal Kosor.

Bivšoj premijerki nije jasno zbog čega je uopće Plenković uvrstio Marića u Vladu jer se tako dovodi u opasnost da ima stalnu napetost između dviju ekonomskih škola.

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić, a i ministar rada Tomislav Ćorić spadaju u liberalnu ekonomsku struju dok je Goran Marić zagovornik nacionalne ekonomije, odnosno aktivne uloge države u poticanju gospodarskog rasta.

Štoviše, Marić bi se trebao brinuti za ogromnu državnu imovinu od koje bi dosta toga trebalo privatizirati. I dok naprimjer Dalić privatizaciju vidi kao bitan instrument za povećanje efikasnosti ekonomije, Marić nije sklon prodaji državnih udjela u tvrtkama poput Podravke i Petrokemije.

Menadžer i nogometni sudac

Marić je tako žestoko kritizirao prodaju dijela dionica Končara obveznim mirovinskim fondovima, no jednako oštro je kritizirao privatizaciju Croatia osiguranja, a tvrtku je preuzeo Adris, što je provela vlada Zorana Milanovića.

Saborski zastupnik Marić je postao 2008. Prije političke karijere u 90-ima bavio se menadžerskim poslom. Bio je predsjednik uprave Tiska, zamjenik predsjednika uprave Vjesnika te direktor Hrvatske tiskare. Na Ekonomskom fakultetu doktorirao je 1999. U Zagreb se doselio iz Gruda (BiH) gdje je rođen 5. rujna 1959. godine.

Amaterski je igrao nogomet te je 11 godina bio sudac u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, s tim da je osam godina sudio i međunarodne susrete. Njegov bivši kolega sa zelenih travnjaka Miroslav Jedvaj prozvao ga je prije pet godina za primanje mita, ali kako se radilo o čovjeku koji je bio osuđen zbog švercanja heroina, te optužbe nisu naštetile Marićevoj reputaciji.