SMJELA PROGNOZA

Goldman Sachs: Cijena plina će se prepoloviti u sljedećih šest mjeseci

14.09.2022 u 09:10

Bionic
Reading

Europa je 'riješila' svoju krizu prirodnog plina za ovu zimu, a cijene će uskoro osjetno pasti, očekuju analitičari Goldman Sachsa

Cijene europskog prirodnog plina mogle bi pasti za polovicu u sljedećih šest mjeseci jer ga potrošači koriste manje, a zemlje koriste velike zalihe u skladištima, navodi se u novom izvješću Goldman Sachsa koje dovodi u pitanje konvencionalno mišljenje o kretanju cijena.

Međutim, Goldmanova analitičarka Samantha Dart očekuje oporavak cijena do sljedećeg ljeta kada bi mogle ponovno doći blizu sadašnjih razina u razdoblju dok europske zemlje rade na obnavljanju svojih skladišta prirodnog plina.

Trgovci očekuju da će cijene prirodnog plina ostati visoke sve do 2023. godine, a do kraja godine tek će se malo smanjiti. Futuresima prirodnog plina za prvi kvartal 2023. trguje se po 199,50 eura po megavat satu, otprilike u skladu s trenutnim cijenama.

Ali Dart očekuje pad cijena na manje od 100 eura u prvom tromjesečju 2023. Ona misli da je Europa riješila svoju plinsku krizu izgradnjom skladišta, premašivši očekivanja pred zimu. Europa je već napunila spremnike do 82% kapaciteta, a Dart očekuje da će premašiti 90% do kraja listopada. Europljani su već počeli koristiti manje plina, dijelom zbog novih vladinih pravila, a dijelom zbog usporavanja gospodarstva.

No postoje znatni rizici uz Dartovu prognozu, koji bi mogli dovesti do rasta cijena. Negativni scenariji uključuju posebno oštru zimu, dodatno ograničavanje isporuke plina iz Rusije te povećana potrošnja zbog subvencioniranih cijena.

  • +3
Podzemno skladište plina Okoli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

Prirodni plin je skočio u proteklih godinu i pol dana i dosegao rekordne razine u Europi prošlog mjeseca, neposredno prije nego što je Rusija odlučila prestati slati plin plinovodom Sjeverni tok u Njemačku, koja Europu opskrbljuje jednom trećinom svog plina.

Cijene su toliko visoke da neki analitičari očekuju da će se europski računi za struju utrostručiti početkom sljedeće godine, što će zahtijevati državnu pomoć koja bi mogla dosegnuti stotine milijardi dolara. Prirodni plin koristi se za električnu energiju, grijanje doma i industrijsku proizvodnju, poput proizvodnje čelika.