nebo je granica

Nemoguće postaje realno? Evo dokle bi mogla odletjeti cijena barela nafte

 • Autor: Siniša Malus
 • Zadnja izmjena 06.10.2021 19:57
 • Objavljeno 06.10.2021 u 19:57
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Cijene nafte već mjesecima su u uzlaznoj putanji, a rast je intenziviran početkom listopada. Proteklih dana brojni analitičari najvećih investicijskih banaka kao da se u prognozama utrkuju u podizanju vrijednosti barela nafte do kraja ove godine

Sezonu je otvorio Goldman Sachs prognozom o barelu od 90 dolara, da bi analitičari Bank of Americe (BoA) prognozirali ono što se donedavno činilo kao nemoguć scenarij - barel nafte na razini iznad stotinu dolara - a ta bi cijena, dodaju, mogla izazvati i novu ekonomsku krizu.

U Bank of America smatraju da će skok cijene sirove nafte potaknuti tri faktora: prebacivanje s plina na naftu kao rezultat visokih cijena plina, skok potrošnje sirove nafte tijekom hladne zime i veću potražnju u zrakoplovstvu u trenutku u kojem SAD ponovno otvara svoje granice. Cijene dizela mogle bi se popeti iznad 120 dolara po barelu, rekla je BoA, a zalihe će pasti jer su rafinerije posljednjih mjeseci davale prioritet proizvodnji benzina. Druga goriva na bazi nafte koja se koriste za grijanje već bilježe porast, pri čemu su cijene propana u SAD-u najviše od 2014. godine.

Cijene nafte mogle bi doživjeti daljnji rast kako se približava zima, a OPEC i njegovi saveznici drže se ranijeg dogovora o njenoj proizvodnji, rekao je John Driscoll, glavni strateg u JTD Energy Services, za CNBC.

 • +13
 • +10

Ako nafta ode preko 100 dolara, to bi moglo rezultirati novom ekonomskom krizom

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC+), sa svojim saveznicima uključujući Rusiju, bila je pod pritiskom najvećih potrošača, poput Sjedinjenih Država i Indije, da dodaju još zaliha nakon što su cijene nafte ove godine porasle za 50 posto. Međutim naftni kartel složio se u ponedjeljak o pridržavanju postojećeg dogovora za povećanje proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno (bpd) u studenom, odbijajući pozive da se ispumpavaju dodatne količine.

Driscoll poručuje da je odluka proizvođača nafte bila 'vrlo razborita akcija' sve dok se ne uzmu u obzir tekuće energetske krize i mogući prekidi u opskrbi.

'Pitanje svih pitanja je što će se događati ove zime. Hoćemo li imati još jedno zamrzavanje Arktika?' upitao se Driscoll.

 • +25
 • +22

Nafta

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Ukazao je na nestašicu goriva u Velikoj Britaniji - s dugim redovima automobila koji čekaju na kupnju benzina. U Velikoj Britaniji ljudi su panično kupovali gorivo, uzrokujući nestašice te opterećujući lance opskrbe.

'Kad uđete u zimu, morate se zabrinuti zbog tzv. nediskrecijske potražnje', rekao je Driscoll.

Nediskrecijska potražnja odnosi se na bitnu potrošnju dnevnih dobara i usluga.

Opskrbni lanci bili su napregnuti pa je došlo do panične kupnje goriva u Velikoj Britaniji, a dijelom je to posljedica velikog nedostatka vozača kamiona zbog Brexita i novih trgovačkih odnosa Velike Britanije s EU-om. To je navelo Veliku Britaniju da pribjegne pozivanju vojske za pomoć u isporuci goriva.

 • +7
 • +4

Nestašica goriva u Britaniji

Izvor: Zuma Press / Profimedia / Autor: Tayfun Salci

'Mogli ste vidjeti skok na ljestvici - to je jedan od scenarija', rekao je Driscoll o cijenama nafte.

'Ne čujem da itko govori o izgledima za blagu zimu. Mislim da bismo, s obzirom na svu neizvjesnost oko vremena i klimatskih promjena, mogli svjedočiti neviđenim turbulencijama.'

Cijene nafte mogu skočiti na 100 dolara po barelu, ali to nije održivo, smatra Driscoll.

'Vidim to kao manje vjerojatan scenarij. Odnosno, ako sve krene po zlu, ako budemo imali arktičko vrijeme, ako budemo imali greške, kvarove u isporuci i opskrbnim lancima. To je moguć scenarij, ali ne vidim kako bi ta cijena bila održiva', rekao je.

Driscoll je također ukazao na energetsku krizu u Kini jer je dovela do rasprostranjenih problema nakon što su lokalne vlasti naredile isključenje struje u mnogim tvornicama.

 • +20
 • +17

Elektrana Wujing

Izvor: Profimedia / Autor: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Cijene nafte dosegnule su trogodišnji maksimum nakon odluke koju je donio OPEC+. Brent je zadnji put u srijedu ujutro na azijskom tržištu bio na 82,47 dolara po barelu, a WTI na 78,84 dolara.

Sirova nafta skočila je više od 50 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je povećalo inflatorne pritiske.

Zajednički tehnički odbor skupine OPEC+ procijenio je u rujnu da će tržištu ove godine manjkati 1,1 milijun barela nafte dnevno, a u idućoj godini manjak bi se mogao popeti i na 1,4 milijuna barela dnevno.

Skupina je pod pritiskom da osjetnije poveća opskrbu, ali strahuje da bi oporavak potražnje mogao omesti četvrti val pandemije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!