panika bez razloga

EU poklopio zelene aktiviste: Kontroverzni herbicid glifosat ipak nije kancerogen, čeka se odobrenje za njegovu ponovnu upotrebu

01.06.2022 u 11:01

Bionic
Reading

Odbor za procjenu rizika (RAC) Europske agencije za kemikalije (ECHA) zaključio je nakon opsežne analize da jedan od najkorištenijih herbicida u poljoprivredi, glifosat, nije kancerogen. Ta odluka dočekana je na nož jer mnogi dionici smatraju da ECHA odbacuje znanstvene argumente koji potvrđuju njegovu kancerogenost

'Zaključiti da herbicid glifosat uzrokuje rak nije opravdano', rekli su iz Odbora za procjenu rizika (RAC) Europske agencije za kemikalije (ECHA), referirajući se na mnoge kritike aktivista za zdravlje i zaštitu okoliša.

'Na temelju opsežnog pregleda znanstvenih dokaza, odbor ponovno zaključuje da klasifikacija glifosata kao kancerogene kemikalije nije opravdana', napisali su iz ECHA-ina odbora. Europska unija, naime, trenutačno procjenjuje rizike korištenja glifosata, jednog od najkorištenijih herbicida u Uniji. Nakon ove procjene trebalo bi odlučiti o tome hoće li se ponovno odobriti korištenje spornog herbicida nakon isteka trenutačnog odobrenja koje vrijedi do kraja 2022. godine, piše Euractiv.

O kancerogenosti glifosata raspravlja se i u znanstvenoj zajednici i u različitim državnim agencijama. Međunarodna agencija Svjetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka (IARC) ranije je procijenila ovaj herbicid kao 'vjerojatno kancerogen', a s druge strane Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) zaključila je kako je 'malo vjerojatno da postoji rizik od kancerogenosti' konzumacijom hrane tretiranom ovim herbicidom.

ECHA je svojom najrecentnijom procjenom potvrdila i prethodno mišljenje o glifosatu kao nekancerogenom herbicidu. Ipak, ponovno je naglašeno to da može uzrokovati 'ozbiljna oštećenja oka' i da je 'toksičan za vodeni okoliš s dugotrajnim posljedicama'.

Aktivisti tvrde da postoji povezanost između korištenja glifosata u proizvodnji hrane i pojave raka Izvor: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Oni koji se ne slažu s ECHA-inom odlukom smatraju da ona odbacuje znanstvene argumente. Tako Angeliki Lyssimachou, viša službenica za znanstvenu politiku u HEAL-u, krovnoj organizaciji EU-a za okoliš i zdravlje, smatra da ECHA odbacuje znanstvene argumente nezavisnih stručnjaka o povezanosti glifosata s pojavom raka. 'Neprepoznavanje kancerogenog potencijala glifosata je pogreška i treba ga gledati kao velik korak unatrag u borbi protiv raka', rekla je Lyssimachou.

U međuvremenu je i koalicija nevladinih organizacija pod nazivom Ban Glyphosate (Zabranite glifosat) odbacila zaključak ECHA-e. 'ECHA se još jednom jednostrano oslonila na studije i argumente industrije te je odbacila velik broj dokaza', ističe Peter Clausing iz te nevladine koalicije.

Iz ECHA-e opovrgavaju te navode, naglašavajući da je razmotrena ogromna količina znanstvenih podataka, kao i stotine komentara primljenih tijekom konzultacija.

Nakon što je ECHA objavila svoj zaključak Uprava za sigurnost hrane EU-a (EFSA) mora dati svoju procjenu rizika. Ipak, zbog toga što se mnogi dionici snažno razilaze u mišljenju, očekuje se da će konačna odluka Europske unije stići tek idućeg ljeta, unatoč činjenici da trenutačno odobrenje za glifosat istječe već krajem ove godine.