OPĆI IZBORI

Glasanje na izborima u BiH protječe mirno, zabilježeno 99 kritičnih situacija

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 07.10.2018 12:15
  • Objavljeno 07.10.2018 u 12:15
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Glasanje na općim izborima u BiH zasad se odvija bez većih nepravilnosti, izvjestili su u nedjelju neovisni promatrači

Po uzoru na hrvatski GONG, koalicija nevladinih udruga "Pod lupom" nadzire regularnost izbornog procesa u BiH s četiri tisuće promatrača.

"Izborni dan počeo bez većih nepravilnosti no bilo je tehničkih poteškoća. Na 82 posto biračkih mjesta svi članovi biračkih odbora bili su na vrijeme a na manjem broju opaženi su tehnički nedostaci poput nedostatka biračkog materijala", kazao je novinarima u Sarajevu direktor koalicije Dario Jovanović.

Dodao je da je 72 posto biračkih mjesta otvoreno u 7 sati, a ostala sa zakašnjenjem do sat vremena.

"Do devet sati zabilježeno je 99 kritičnih situacija od kojih se 49 odnosi na zabranu ulaska promatrača na biračka mjesta i udaljavanje s biračkih mjesta zbog nedostatka komunikacije između različitih razina izborne administracije", kazao je Jovanović.

Glasanje je nakratko bilo prekinuto na jednom mjestu u Doboju zbog navodno unaprijed popunjenih glasačkih listića. Nakon zamjene članova biračkog odbora izbori su nastavljeni.

Na jednom mjestu pojavili su se i promatrači s krivotvorenim akreditacijama.

Iz koalicije su izvjestili i o slučajevima političkog agitiranja na nekim biračkim mjestima kao i o nuđenju novca za glasanje za određene političke stranke.

Takvi su primjeri zabilježeni u Tuzli i te se dojave trenutačno provjeravaju.

Za 518 mandata bori se 7,5 tisuća kandidata

  • +7
  • +4

Izbori u BiH

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

U BiH u 7 sati otvorena su biračka mjesta na kojima građani biraju vlast za iduće četiri godine.

Nešto više od 3,3 milijuna registriranih birača bira novi sastav tročlanog Predsjedništva BiH, zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta BiH te zastupnike u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH i u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Biraju se i novi predsjednik i dva dopredsjednika tog entiteta te zastupnici u skupštinama deset županija u Federaciji BiH.

Za 518 pozicija na različitim razinama vlasti natječe se gotovo sedam i pol tisuća kandidata iz 58 političkih stranaka i 36 koalicija te 34 neovisna kandidata.

Glasanje i brojanje biračkih listića nadzirat će 6500 promatrača iz nevladinih organizacija i institucija, uključujući 1500 iz inozemstva.

Sve političke stranke koje sudjeluju na izborima također su delegirale svoje promatrače, njih čak 60 tisuća.

Biračka mjesta otvorena su do 19 sati. Iz Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) najavili su kako će prve preliminarne rezultate za Predsjedništvo BiH objaviti oko ponoći. Očekuje se kako će važnije političke stranke to učiniti ranije, u prvim satima nakon glasanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!