odlična inicijativa

Gebrüder Weiss planirali nulti klimatski otisak do 2030.

22.11.2022 u 10:16

Bionic
Reading

Logistička tvrtka Gebrüder Weiss je sa svojom strategijom održivosti GWcares postavio ambiciozan cilj da ugljični otisak poduzeća postupno svede na nulu te da u vlastitim logističkim centrima do 2030. dosegne potpunu klimatsku neutralnost, smanjujući emisije za deset posto na godišnjoj razini. Na taj način tvrtka iskazuje odgovornost i daje doprinos globalnim i europskim klimatskim ciljevima. Europska unija se Zelenim planom obvezala na klimatsku neutralnost do 2050. godine, a Gebrüder Weiss će taj cilj doseći čak dvadeset godina ranije, uspije li do tada završiti započeti proces zelene tranzicije

Gebrüder Weiss na dnevnoj razini pomno prati CO emisije na svih 180 lokacija na kojima se nalaze logistički centri tvrtke, a trenutačne visinu emisija stakleničkih plinova i potrošnju energije na lokacijama tvrtka je brojčano iskazala u svom aktualnom godišnjem izvješću o održivosti.

Izvješće o održivosti također raščlanjuje važne mjere na putu prema klimatskoj neutralnosti: primjerice moderne logističke sustave koji iskorištavaju sve mogućnosti uštede energije i nastavljaju smanjivati ​​ovisnost o ograničenim resursima. Važnu ulogu u tome ima ugradnja fotonaponskih postrojenja (FP) na krovovima logističkih terminala.

Gebrüder Weiss ima već 18 takvih postrojenja. Zajedno proizvedu više od 4.600 megavat sati električne energije godišnje i trenutačno pokrivaju 18 posto potrošnje električne energije koncerna. Daljnjim širenjem FP postrojenja taj se udio svake godine povećava za 15 posto. Da bi provjerio učinkovitost svih mjera, Gebrüder Weiss je ugradio sustav za nadzor energije na svojim lokacijama u Europi te će ih narednih godina koristiti i diljem svijeta.

Gebrüder Weiss također povećava udio alternativnih pogona u prometu teških tereta i razvija rješenja s niskim emisijama za Last Mile. Na širem području Beča se za lokalni prijevoz koristi električni kamion, a krajnji kupci u Austriji opskrbljuju se električnim transporterima. Od siječnja 2021. u redovnom je pogonu u Švicarskoj jedan od prvih kamiona na vodik (H2) u svijetu. Uporaba dodatnih pet kamiona na vodik planirana je za 2023. u Njemačkoj. Gebrüder Weiss u Austriji surađuje s partnerima i konkurentima na uvođenju kamiona na gorive ćelije. Tvrtka do 2025. namjerava uložiti oko deset milijuna eura u alternativne pogonske sustave.

sve osim nogometa

Učitavanje...