PROJEKT KOJEG (NI)JE BILO

Gdje su se izgubile Cro kartice i najavljenih 10.000 kuna za putovanje po Hrvatskoj?

19.11.2018 u 21:14

Bionic
Reading

Projekt turističkih vaučera ili tzv. Cro kartica pokrenuo je još prije dvije godine tadašnji ministar turizma Antun Kliman. Njegov nasljednik, aktualni ministar Gari Cappelli nadao se da će uvesti vaučere u ovoj godini, ali bez uspjeha. Sad se više nitko ne usudi prognozirati hoće li i kad taj projekt uopće zaživjeti

Na upit tportala – zanimalo nas je gdje je zapelo i kad će se vaučeri početi dijeliti - iz Ministarstva turizma tek su kratko poručili kako se na Cro karticama i dalje radi.

'Realizacija je predviđena do kraja mandata. Kada budemo imali više informacija, obavijestit ćemo javnost', stoji u šturom odgovoru. Do kraja mandata aktualne Vlade ostale su još dvije godine.

Prije deset mjeseci iz Cappellijeva ureda poručili su da s Ministarstvom financija rade na tehničkim i zakonodavnim pripremama za uvođenje specijalne potrošačke kartice.

Nakon toga su se pojavile informacije da je sve zapelo oko usklađivanja takvog stimuliranja turističke potrošnje s pravilima Europske unije. Navodno se krše neka pravila Unije o tržišnom natjecanju, na što je Europska komisija upozorila i Mađarsku koja je svoje turističke vaučere, tzv. Szep kartice, uvela još 2010. godine.

Posjetimo, ideju o vaučerima za turizam podržali su i Hrvatska gospodarska komora (HGK) i turistička industrija. U HGK-u su, primjerice, računali s povećanjem potrošnje u kontinentalnom turizmu ako bi se potrošnja stimulirala vaučerima.

Bilo je predviđeno da poslodavci na Cro karticu zaposlenicima uplate određeni iznos koji bi oni mogli koristiti za plaćanje smještaja i ostalih turističkih usluga u pred i posezoni na moru, a cijele godine u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Razmatrala su se dva modela. Prvi je predviđao ukidanje postojećeg regresa do 2500 kuna i uvođenje turističkog vaučera do 10.000 kuna godišnje. Drugi je predviđao zadržavanje regresa i uvođenje vaučera u iznosu do 5000 kuna.

Novac bi poslodavci uplaćivali na poseban bankovni račun, a građani bi ga trošili putem Cro kartice. Pritom bi se 50 posto novca moglo potrošiti za smještaj, 30 posto za hranu i piće, a ostatak za ostale turističke sadržaje.

  • +80
Ljeto na plažama diljem Hrvatske Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

Država je trebala putem poreznih olakšica stimulirati poduzetnike da omoguće svojim djelatnicima Cro kartice. Razmatralo se uvođenje olakšice kod poreza na dobit u iznosu od 25, pa sve do 100 posto uplaćenog iznosa za turistički vaučer.

Osim Mađarske, od ove godine Makedonija je odlučila stimulirati domaću turističku potrošnju. Obiteljima slabijeg imovinskog stanja podijeljeno je po 250 eura kako bi si mogle priuštiti putovanja i hotelski smještaj na godišnjem odmoru.