KLIMANOV PROJEKT

Cro kartica u pripremi, zaposlenima do 10.000 kuna za putovanja po Hrvatskoj

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 29.01.2018 15:34
  • Objavljeno 29.01.2018 u 15:16
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

U ministarstvima turizma i financija intenzivno rade na osmišljavanju modela Cro kartice koja bi Hrvatima omogućila povoljnija putovanja po Lijepoj Našoj

Kako doznaje Večernji list, projekt Cro kartice koji je najavio bivši ministar turizma Antun Kliman i dalje je aktualan.

Iz Capellijeva ministarstva potvrđuju da s Ministarstvom financija trenutno rade na tehničkim i zakonodavnim pripremama za uvođenje specijalne potrošačke kartice.

Istraživanje koje su Ministarstvo turizma i Hrvatska udruga poslodavaca proveli među 400 tvrtki pokazalo je da su poslodavci zainteresirani za ovaj način poticanja turizma.

Predviđeno je da poslodavci na Cro karticu zaposlenicima uplate određeni iznos, koji bi oni mogli koristiti za plaćanje smještaja i ostalih turističkih usluga u pred i posezoni na moru, a cijele godine u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Razmatraju se dva modela. Prvi predviđa ukidanje postojećeg regresa do 2500 kuna i uvođenje turističkog vaučera do 10.000 kuna godišnje. Drugi predviđa zadržavanje regresa i uvođenje vaučera u iznosu do 5000 kuna.

Novac bi poslodavci uplaćivali na poseban bankovni račun, a građani bi ga trošili putem Cro kartice. Pritom bi se 50 posto novca moglo potrošiti za smještaj, 30 posto za hranu i piće, a ostatak za ostale turističke sadržaje.

  • +3

Jadranske plaže

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Država će putem poreznih olakšica stimulirati poduzetnike da omoguće svojim djelatnicima Cro kartice. Razmatra se uvođenje olakšice kod poreza na dobit u iznosu od 25, pa sve do 100 posto uplaćenog iznosa za turistički vaučer.

Cro kartica uvodi se po uzoru na susjednu Mađarsku, u kojoj od 2010. građani koriste tzv. Szep karticu, koja funkcionira tako da svaka tvrtka može svojim zaposlenicima za putovanja uplatiti do 450 tisuća mađarskih forinti (oko 10.800 kuna), uz odgovarajuću poreznu olakšicu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!