sindikat moli pomoć

Gasi se jedina mljekara u Primorsko-goranskoj županiji. Tvornica ostala bez sirovine, 30 radnika 'Tonke' ostaje bez posla?

05.05.2022 u 11:39

Bionic
Reading

Jedina mljekara u Primorsko-goranskoj županiji, Tonka, koja posluje u sklopu PIK Rijeka, sredinom svibnja zatvara svoja vrata. Tradicija proizvodnje mlijeka u Tonki, koja je trajala 75 godina tako će u potpunosti prestati zato jer mljekara nema osnovne sirovine - mlijeka

Potvrdio je to Novom listu direktor PIK-a Gino Pastorčić. Prethodno je bilo najavljivano preseljenje mljekare u Liku, no sada je sigurno da će se ona u potpunosti zatvoriti. Njezino je zatvaranje najavila i vijest o prestanku otkupa mlijeka od 190 kooperanata u Lici, međutim razlozi zatvaranja pogona su višestruki, a Uprava Prehrambeno industrijskog kombinata d.d. Rijeka na njih upozorava već godinama.

'Obustavom otkupa mlijeka u Lici mljekara na Škurinjama u potpunosti je ostala bez sirovina i zatvara se', rekao je Pastorčić dodajući kako se na ovo pripremaju već neko vrijeme te objasnivši kako je glavni razlog zatvaranja pogona nedostatak domaće sirovine.

Tako se, uz nedostatak domaće sirovine, među razlozima zatvaranja Mljekare Tonka, ističu i povećani troškovi proizvodnje, cijene energenata i sirovina te skupe investicije potrebne za dostizanje zadovoljavajućih tehničkih uvjeta na trenutačnom postrojenju, ali i činjenica da prerađivačkoj industriji nije mjesto u gradu.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj, duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) u srijedu je pozvao vodstvo riječkoga Prehrambeno-industrijskog kombinata (PIK) da očuva radna mjesta u toj tvrtki i u njezinoj mljekari. "Zaposlenici PIK-a uznemireni su medijskim natpisima i zabrinuti za egzistenciju, a strahove potencira aktualna gospodarska situacija", istaknuo je PPDIV u priopćenju u povodu zatvaranja Mljekare "Tonka" u naselju Škurinjama, koja je u sastavu riječkoga PIK-a.

Regionalni povjerenik sindikata Ivica Blažević podsjetio je da je na zamolbu sindikalne povjerenice, predsjednice Radničkog vijeća i predstavnice radnika u Nadzornom odboru PIK-a još u ožujku kontaktirao s direktorom Ginom Pastročićem kako bi u socijalnom dijalogu riješili otvorena pitanja, no on je odgovorio tek potkraj travnja.

Može, dodao je, razumjeti probleme s kojima se direktor suočava, ali ne i to što izbjegava sastanak kako bi na vrijeme informirao Radničko vijeće i savjetovao se o problemima i sazivanju skupa zaposlenih. Blažević je napomenuo da Zakon o radu propisuje da se, prije donošenja odluke važne za položaj radnika, poslodavac mora savjetovati s Radničkim vijećem i dostaviti mu podatke važne za donošenje odluke i sagledavanje njezina utjecaja na položaj radnika.

"Dakle, sve je radio sam, na svoju ruku, tako da u sindikatu i Radničkom vijeću ne znamo na koji način je zbrinuto 30 radnica i radnika mljekare", istaknuo je i dodao kako očekuje da se za riječki PIK i njegove radnike pronađe dugoročno rješenje. PIK Rijeka ima tradiciju proizvodnje mlijeka, pekarskih proizvoda i tjestenine od 1947., a i danas je, sa 192 radnika, vodeća prehrambena industrija u Rijeci i jedina u županiji koja je prerađivala mlijeko i mliječne proizvode.

PIK je opterećen i mnogim problemima, ponajprije nelikvidnošću, a prema neslužbenim podatcima, gubitak za 2021. je oko 17 milijuna kuna, ističu iz sindikata i dodaju kako je prosječna bruto plaća u 2021. bila 6.688 kuna, ili 5.062 kune neto. Iz PPDIV-a su ocijenili i kako je PIK Rijeka opterećen problemima u vezi sa strategijom razvoja i budućnosti te tvrtke, lošim vodećim kadrom te izbjegavanjem socijalnog dijaloga.