STEČAJ PRIJE ODUZIMANJA KONCESIJE

Gasi se brodogradilište Nauta Lamjana

Nauta Lamjana

Nauta Lamjana

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Trgovački sud u Zadru otvorio je stečaj nad remontnim brodogradilištem Nauta Lamjana d.d. na Ugljanu čiji radnici štrajkaju jer plaće nisu dobili od ožujka. Stečaj je otvoren na zahtjev tvrtke Odmarališta IO Adria, koja ima iste vlasnike kao i Nauta Lamjana, a donedavna je bila poznata pod imenom Jupiter Adria

Vjerovnik potražuje 172.630 kuna, što je uz dugotrajnu blokadu bio razlog za pokretanje stečaja, piše Poslovni dnevnik. Za stečajnog upravitelja postavljen je Edvin Šimunov, direktor Liburnije i predsjednik KK Zadar. Njegov dolazak na Ugljan očekuje se u četvrtak.

Sindikalni predstavnici Naute su 22. srpnja u Zagrebu od nadležnog ministarstva tražili da se vlasnicima tvrtke oduzme koncesija za brodogradilište, jer su za to ispunjena četiri zakonski predviđena razloga. Međutim, inspekcija Uprave za sigurnost plovidbe tek je 5. listopada posjetila brodogradilište, a u međuvremenu je zadarski Trgovački sud u kratkom roku otvorio stečaj.

'Tvrtka je u blokadi zbog 800.000 kuna, a ukupni dug je navodno oko 70 milijuna. Zaista nam nije jasno kako je nastao toliki dug, a teško je prihvatiti i da nas je vlasnik opteretio desecima milijuna eura hipoteke', rekao je Mario Košta, predsjednik Sindikata Naute Lamjana.

Poslovni neslužbeno saznaje da za preuzimanje koncesije na pomorskom dobru na Ugljanu postoje barem dvije zainteresirane stranke, po jedno hrvatsko-talijansko i hrvatsko-tursko partnerstvo (Dogus grupa, koja je vlasnički već prisutna u Dalmaciji). Njihovi su predstavnici navodno ranije već pregovarali s Jupiter Adriom, ali do dogovora nije došlo. Oduzme li država koncesiju sadašnjim vlasnicima, spomenuti će se interesenti zacijelo javiti na natječaj jer će i cijena tada biti niža.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi