HRVATSKA NEPRIVLAČNA ZA IT TVRTKE

Gartnerovo istraživanje miniralo Miloševićeve želje

  • Autor: Gorden Knezović
  • Zadnja izmjena 28.02.2011 15:23
  • Objavljeno 28.02.2011 u 12:10
domagoj milošević

domagoj milošević

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Vodeća svjetska IT istraživačka tvrtka Gartner Inc. publicirala je novu listu zemalja najpogodnijih za preseljenje IT proizvodnje. Među 30 zemalja najprivlačnijih za velike IT kompanije nema Hrvatske, premda je u konkurenciji nekoliko zemalja iz srednje i istočne Europe

To nije nimalo ohrabrujuća informacija za potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, koji je nedavno ustvrdio da su velike IT kompanije ozbiljno zainteresirane za dolazak u Hrvatsku. Gartnerovo neuvrštavanje Hrvatske na popis zemalja pogodnih za IT tvrtke kao mjesto razvijanja posla ne samo da će blokirati strane investicije u toj industriji, već nije dobra preporuka ni za ulagače iz drugih područja.

Kada su u pitanju Europa, Bliski Istok i Afrika, na listi najpogodnijih zemalja koje Gartner Inc preporuča IT tvrtkama za preseljenje proizvodnje su Bugarska, Češka, Egipat, Mađarska, Mauricijus, Maroko, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Južna Afrika, Turska i Ukrajina. Dakle, na Gartnerovoj je listi niz postranzicijskih zemalja, ali ne i Hrvatska.

Među 30 zemalja najboljih za preseljenje IT industrije devet je azijskih zemalja. Na prvom je mjestu Indija sa svojim off-shore uslugama, a njezin najveći konkurent je Kina.

Od južnoameričkih zemalja na listu su Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Meksiko, Panama i Peru. Iz Azije i Pacifičke regije, to su Bangladeš, Kina, Indija, Indonezija, Malezija, Filipini, Šri Lanka, Tajland i Vijetnam.

Kriteriji kod izbora pogodnosti za preseljenje IT poslova Gartneru bili su poznavanje engleskog jezika od strane domicilne radne snage, državne potpore informatičkom sektoru, infrastruktura, obrazovni sustav, cijene, političko i gospodarsko okruženje, prilagodljivost drugim kulturama, globalna i pravna zrelost te zaštita intelektualnog vlasništva i autorskih prava.

Zemlje su ocjenjivane opisnim ocjenama loše, pošteno, dobro, vrlo dobro i odlično. Zanimljivost nove Gartnerove liste najpogodnijih zemalja za preseljenje IT proizvodnje je da je na njoj čak sedam razvijenih zemalja Australija, Kanada, Irska, Izrael, Novi Zeland, Singapur i Španjolska.

Na Gartnerovu se listu ove godine uguralo osam novih zemalja Bangladeš, Bugarska, Kolumbija, Mauricijus i Peru te tri zemlje koje su nekada ranije bile na listi, ali su prije koju godinu izišle - Panama, Šri Lanka i Turska.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi