HRVATSKA NEPRIVLAČNA ZA IT TVRTKE

Gartnerovo istraživanje miniralo Miloševićeve želje

28.02.2011 u 12:10

Bionic
Reading

Vodeća svjetska IT istraživačka tvrtka Gartner Inc. publicirala je novu listu zemalja najpogodnijih za preseljenje IT proizvodnje. Među 30 zemalja najprivlačnijih za velike IT kompanije nema Hrvatske, premda je u konkurenciji nekoliko zemalja iz srednje i istočne Europe

To nije nimalo ohrabrujuća informacija za potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, koji je nedavno ustvrdio da su velike IT kompanije ozbiljno zainteresirane za dolazak u Hrvatsku. Gartnerovo neuvrštavanje Hrvatske na popis zemalja pogodnih za IT tvrtke kao mjesto razvijanja posla ne samo da će blokirati strane investicije u toj industriji, već nije dobra preporuka ni za ulagače iz drugih područja.

Kada su u pitanju Europa, Bliski Istok i Afrika, na listi najpogodnijih zemalja koje Gartner Inc preporuča IT tvrtkama za preseljenje proizvodnje su Bugarska, Češka, Egipat, Mađarska, Mauricijus, Maroko, Poljska, Rumunjska, Rusija, Slovačka, Južna Afrika, Turska i Ukrajina. Dakle, na Gartnerovoj je listi niz postranzicijskih zemalja, ali ne i Hrvatska.

Među 30 zemalja najboljih za preseljenje IT industrije devet je azijskih zemalja. Na prvom je mjestu Indija sa svojim off-shore uslugama, a njezin najveći konkurent je Kina.

Od južnoameričkih zemalja na listu su Argentina, Brazil, Čile, Kolumbija, Kostarika, Meksiko, Panama i Peru. Iz Azije i Pacifičke regije, to su Bangladeš, Kina, Indija, Indonezija, Malezija, Filipini, Šri Lanka, Tajland i Vijetnam.

Kriteriji kod izbora pogodnosti za preseljenje IT poslova Gartneru bili su poznavanje engleskog jezika od strane domicilne radne snage, državne potpore informatičkom sektoru, infrastruktura, obrazovni sustav, cijene, političko i gospodarsko okruženje, prilagodljivost drugim kulturama, globalna i pravna zrelost te zaštita intelektualnog vlasništva i autorskih prava.

Zemlje su ocjenjivane opisnim ocjenama loše, pošteno, dobro, vrlo dobro i odlično. Zanimljivost nove Gartnerove liste najpogodnijih zemalja za preseljenje IT proizvodnje je da je na njoj čak sedam razvijenih zemalja Australija, Kanada, Irska, Izrael, Novi Zeland, Singapur i Španjolska.

Na Gartnerovu se listu ove godine uguralo osam novih zemalja Bangladeš, Bugarska, Kolumbija, Mauricijus i Peru te tri zemlje koje su nekada ranije bile na listi, ali su prije koju godinu izišle - Panama, Šri Lanka i Turska.