NAKON PLIVE I GSK - NOVI VLASNIK

Galapagos preuzima Istraživački centar u Zagrebu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.09.2010 14:28
  • Objavljeno 08.09.2010 u 14:28
GSK institut

GSK institut

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Kao što je tportal najavljivao, danas je službeno potvrđeno da je Istraživački centar GlaxoSmithKline u Zagrebu našao kupca. Novi vlasnik je belgijska biotehnološka kompanija - Galapagos

Kompanije Galapagos i GSK danas su objavile da su postigle sporazum o preuzimanju GSK-ovog Istraživačkog centra u Zagrebu od strane Galapagosa. Ovaj ugovor koji je u završnoj fazi, a bit će na snazi od 9. rujna, pruža nastavak zaposlenja za sve djelatnike Istraživačkog centra i njime će se osigurati dodatni kapaciteti rastućim zahtjevima istraživanja i razvoja u Galapagosu.

Uvjeti dogovora uključuju preuzimanje Istraživačkog centra zajedno s oko 130 zaposlenika. Galapagos će pružati usluge istraživanja i razvoja GSK-u pod trogodišnjim ugovorom na bazi 'plaćanja za uslugu' u ukupnoj vrijednosti od 14 milijuna eura. Ostali uvjeti i detalji ugovora nisu predočeni javnosti.

Galapagos - belgijska biotehnološka kompanija

Galapagos – biotehnološka kompanija srednje veličine specijalizirana u istraživanju i razvoju malih molekula i liječenju antitijelima s novim načinima djelovanja. Kompanija ima jednu od najvećih lista proizvoda u fazi istraživanja i razvoja biotehnoloških lijekova sa šest kliničkih i preko 50 otkrivenih malih molekula/pretkliničkih programa. Udruživanjem s kompanijama GlaxoSmithKline, Lilly, Janssen Pharmaceutica, Merck & Co., Roche i Servier, Galapagos može ostvariti prihod od 3,3 milijarde eura plus prihode od patenata. Preuzimanjem istraživačkog centra u Zagrebu, Galapagos ima preko 800 zaposlenika u sedam zemalja, sa sjedištem u Mechelenu u Belgiji.

Istraživački centar u Zagrebu poznat je po uspjesima na području istraživanja antibiotika te je bio GSK-ov Centar izvrsnosti za istraživanje makrolida, a prije toga Plivin istraživački centar, gdje je stvoren, u svijetu poznat, antibiotik azitromicin. Združena znanja i aktivnosti omogućit će Galapagosu da provodi istraživačke programe od molekule do kliničke primjene u skladu sa svojim dosadašnjim modelom poslovanja i suradnje s drugim kompanijama. Ova lokacija će biti baza treće novostvorene poslovne jedinice Galapagosa, Internal Outsourcinga, koja će pružati fleksibilnost i dodatni kapacitet Galapagos grupi. Predsjednik uprave Istraživačkog centra Zagreb, dr. sc. Radovan Spaventi, pridružiti će se upravi kompanije Galapagos na poziciji starijeg potpredsjednika.

'S osam dosadašnjih strateških udruženja, imamo potrebu proširiti našu organizaciju istraživanja i razvoja molekula. Tim iz Zagreba za sobom ima uspješnu povijest, znanje i iskustvo u istraživanju koje se podudara s navedenim', kaže Onno van de Stolpe, glavni izvršni direktor Galapagosa: 'Ova akvizicija je rezultat naših potreba za širenjem te ćemo, vraćanjem aktivnosti koje smo do sada unajmljivali od drugih, ostvariti značajne uštede u istraživanju i razvoju.'

Sporazum o preuzimanju standardiziranih istraživačkih aktivnosti zajedno sa zaposlenicima Istraživačkog centra Zagreb postignut je sukladno najavama GSK iz veljače ove godine, kada je objavljeno restrukturiranje u istraživačkim aktivnostima na području neuroznanosti te poslovanja u pojedinim GSK centrima u svijetu.

Preuzimanje Istraživačkog centra Zagreb ni na koji se način neće odraziti na poslovanje GlaxoSmithKline d.o.o. koji obavlja poslove registracije i marketinga lijekova i medicinskih proizvoda, kao ni na dostupnost GSK-ovih lijekova hrvatskim bolesnicima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi