ŠTEDNJA ENERGIJE

Francuska uvodi 'strujnu prognozu', treba li i Hrvatskoj nešto takvo?

13.10.2022 u 09:03

Bionic
Reading

Francuska vlada predstavila je nacionalni plan štednje energije tijekom zime kako bi spriječila nestašicu, a osim mjera uštede koje su prihvatile brojne zemlje (poput uštede na javnoj rasvjeti, grijanja na nižim temperaturama i slično), uvode i prognozu o opskrbi strujom kako bi građane usmjerili na štednju, ali i obavijestili o opterećenju mreže.

Francuski bi građani svakog dana, nakon vremenske prognoze i između televizijskih emisija, trebali dobivati informacije o opterećenju električne mreže, popraćene zelenim, žutim i crvenim simbolima koji će pokazivati koliko je struje dostupno, izvijestio je dnevnik Le Parisien prošli tjedan.

Ideja je iznenadila mnoge, a koliko je doista neobična, N1 je upitao člana udruge Splitski potrošač i stručnjaka za kupoprodaju električne energije Nenada Kurtovića.

On ističe da nije nikakvo čudo što je ideja o “strujnoj prognozi” došla iz Francuske jer su upravo oni putem EDF-a (njihov HEP) puno radili na upravljanju potrošnjom kupaca iz kategorije kućanstva. “Dovoljno je navesti da njihova kućanstva jako dobro znaju što je priključna-zakupljena snaga i vršno opterećenje, uslijed čega se u Francuskoj i primjenjuje ovaj tarifni element kao godišnja pretplata (za snagu)”, rekao je Kurtović.

Strujna prognoza – odlična metoda savjetovanja građana

Po njegovom mišljenju ovo je idealna metoda savjetovanja građana:

“Štednja može biti potaknuta samo savjetima, može se poticati financijski, bilo nagradama ili kaznama te prisilnom štednjom, odnosno redukcijama. Što se tiče savjeta, mediji u zadnje vrijeme prenose razno-razne informacije, pa saznajemo i za “gutače” i za “žderače” struje, od bojlera do rutera i punjača za mobitel, te kako se ponašati s istima. Svi ti savjeti su dobro došli i ako nije sve tako kako nam se savjetuje, ali usmjerava našu pažnju na taj problem, to je dobro. Što se pak tiče financijskih opcija, u Velikoj Britaniji razmatraju model nagrade za kućanstva koji će smanjivati utrošak da bi se izbjegla redukcija u slučaju nestašica struje, tako da bi ih se za sprovedeno smanjenje kućanstvo nagradilo sa 10 funti na dan (oko 85 kuna). Naravno to je moguće samo kod onih kućanstva koja imaju pametna brojila. Kao financijska kazna može poslužiti podizanje pojedine tarife unutar cijene, što u Europi trenutno nitko ne primjenjuje jer se došlo do zaključka da su cijene za kućanstva pored prisutne inflacije dosegle gornju granicu.

Strujna (TV) prognoza bi u trenutnim okolnostima mogla biti idealna metoda savjetovanja u kojoj bi se istovremeno velikom broju gledatelja-potrošača jednostavnom prezentacijom osobe imenovane od strane HOPS-a (Hrvatski operater prijenosnog sustava) točno i precizno upućivalo kako u narednim danima upravljati sa svojim trošilima, prije svega koja trošila i kada ne koristiti da bi se izbjegla neugodna (skupa nabava) ili krizna situacija (redukcija) u opskrbi.”

Simbolika “semafora”

Zeleni, žuti i crveni simboli u strujnoj prognozi pokazivat će koliko je struje dostupno. Ovaj princip semafora prati otprilike i njegovu simboliku:

Zeleno – možete koristiti sva trošila prema osobnim potrebama;

Žuto – dio trošila (bojler, perilice, i slično) koristiti u satima niže tarife (noću);

Crveno – u razdoblju vršnog opterećenja, odnosno, u satima u danu kada je potrošnja električne energije najviša, koristiti samo najosnovnija trošila (rasvjeta, TV i slično) i trošila koja se u pravilu ne iskapčaju s mreže (frižider, ruter i slično); ostalo sve isključiti s mreže ili ne aktivirati.

“U većini europskih zemalja vršna opterećenja se registriraju radnim danom zimi, najčešće u sumrak, dok je u Hrvatskoj najveće vršno opterećenje nekoliko zadnjih godina ostvareno ljeti, najčešće zadnji tjedan srpnja, i to u 14 sati”, objašnjava Kurtović.