Porto Baroš

[FOTO] Za 364 milijuna kuna izgradit će se jedna od najelitnijih marina za megajahte na Jadranu, pogledajte kako će izgledati

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 24.05.2021 16:09
  • Objavljeno 24.05.2021 u 15:06
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ACI-Gitone

Tvrtka ACI-Gitone uložit će 363,7 milijuna kuna u izgradnju marine za megajahte Porto Baroš u Rijeci. Marina će imati više od 260 vezova, a cilj investitora je da bude jedna od najelitnijih na Jadranu

Koncesija za izgradnju i korištenje luke dodijeljena je ACI-Gitoneu na 30 godina, na površini od 105 tisuća metara kvadratnih, pri čemu visina ponuđenog iznosa za stalni dio koncesijske naknade iznosi pet kuna po metru kvadratnom ili oko 530 tisuća kuna godišnje.

'Stalni dio koncesijske naknade nakon 15. godine povećavat će se svakih pet godina za dvije kune po metru kvadratnom, što za cijelo vrijeme trajanja koncesije iznosi ukupno 22,2 milijuna kuna. Iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade koju će plaćati koncesionar je četiri posto prihoda', izjavio je prošli tjedan ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Buduća luka nautičkog turizma pružat će usluge veza i smještaja gostiju na plovilima, a na kopnenom obalnom pojasu nudit će ugostiteljske i trgovačke sadržaje te uslugu parkiranja.

Nautički sadržaji u marini obuhvaćaju gatove za smještaj plovila, recepciju, radionicu za održavanje i popravke plovila te prostor za servis plovila i pumpu, a ugostiteljski i trgovački sadržaj obuhvaća turističke usluge u kongresnom turizmu, smještajne jedinice za nautičare, restorane i trgovačke objekte.

  • +2

Marina Porto Baroš

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ACI-Gitone

Početak rada morskog dijela marine predviđen je za 2024., a početak rada kopnenog dijela, odnosno glavne zgrade, za 2025. godinu.

Tvrtku ACI-Gitone osnovali su državni ACI i Gitone Kvarner, firma u vlasništvu njemačke brodograditeljske obitelji Lürssen. Svaki partner ima polovicu udjela u vlasništvu.

Lürsseni su poznati kao jedni od najvećih proizvođača velikih jahti na svijetu, a od 2019. godine vlasnici su opatijskih Liburnia Riviera Hotela.

Budući da je tvrtka Gitone specijalizirana za projektiranje i gradnju luksuznih megajahti, računaju da bi za riječku marinu bili poveznica s tom klijentelom, a ACI u ovu investiciju unosi svoje znanje i iskustvo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!