rok od 20 mjeseci

[FOTO/VIDEO] Obećanje staro nekoliko godina: Počela izgradnja mosta na Odri kod Siska i spojnih cesta

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2021 17:08
  • Objavljeno 21.10.2021 u 17:07
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Nakon višegodišnjih najava, u četvrtak je u posao izgradnje novog mosta preko rijeke Odre kod Siska i spojnih prometnica, kao poveznice s autocestom Zagreb - Sisak, uveden izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova koji će se odvijati na tom projektu iznosi 64,7 milijuna kuna bez PDV-a, a rok izvođenja radova iznosi 20 mjeseci.

Projektne pripreme za izgradnju spojne ceste obavile su Hrvatske ceste, a projekt obuhvaća izgradnju mosta Odra i spojne ceste od kružnog toka Staro Pračno do mosta Odra te od mosta Odra do spoja na Zagrebačku ulicu u Sisku, s izgradnjom uklapanja Zagrebačke ulice.

Svečanosti su, uz ostale, bili nazočni ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i drugi.

Počela izgradnja mosta na Odri kod Siska i spojnih cesta

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk/Pixsell

"Ključna je to cesta za grad Sisak, novi je to ulaz u grad te veza za autocestu. Rok od 20 mjeseci danas počinje teći. HAC je prije nekoliko dana donio odluku o odabiru izvođača za dionicu autoceste do Siska, još je uvijek rok za žalbe, kojih do danas nije bilo i vjerujem da ćemo vrlo brzo ugovoriti i izgradnju autoceste, čime će praktički Zagreb biti u cijelosti spojen sa Siskom", rekao je Butković.

  • +20
  • +17

Počela izgradnja mosta na Odri kod Siska i spojnih cesta

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL

Dodao je kako se obnovom prometne infrastrukture želi stvoriti preduvjete za gospodarski razvoj kraja stradalog u potresu. Napomenuo je kako je rok za dovršetak autoceste do Siska 24 mjeseca od potpisivanja ugovora te stoga očekuje da će do kraja 2023. godine biti gotova. Za sve to bit će izdvojeno oko 500 milijuna kuna, od čega samo na autocestu otpada 300 milijuna.

Uvođenje izvođača u posao na projektu izgradnje Mosta Odra i dijela spojne ceste

Izvor: Pixsell / Autor: Nikola Čutuk/Pixsell

"Očekujemo u 20 mjeseci završen posao na ovoj prvoj fazi izgradnje spoja Siska sa autocestom, a na proljeće ćemo raspisati natječaj za preostalu fazu spojne ceste od 2,1 kilometra. Vrijednost radova je 65 milijuna, a  druga faza oko 150 milijuna kuna i očekujemo njihov završetak istovremeno sa završetkom autoceste", rekao je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Škorić.

O važnosti tog projekta za Sisak i županiju govorili su župan Celjak te gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, koja je izrazila uvjerenje da će se ovaj put, nakon 20 godina, projekt i ostvariti te je pozvala svoje sugrađane da izvođačima odbrojavaju 20 mjeseci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!