nova investicija

[FOTO] Ravlići grade pogon u kojem će eksplodirati proizvodnja, samo u jednoj smjeni proizvodit će 6000 tona mesnih prerađevina

02.03.2021 u 20:07

Bionic
Reading

Osječka Mesna industrija Ravlić zagrizla je u novu investiciju vrijednu 54 milijuna kuna. Gotovo polovica novca stigla je iz europskih fondova. Riječ je o projektu kojim će čak tri puta povećati proizvodne kapacitete, odnosno samo u jednoj smjeni povećati proizvodnju mesnih prerađevina za 6000 tona godišnje

Radovi na novom pogonu startaju ovoga proljeća, a završetak i izlazak na tržište planirani su za 2023. godinu, potvrdio je za tportal Mario Ravlić, predsjednik uprave Mesne industrije Ravlić.

Riječ je o projektu ukupno vrijednom 54 milijuna kuna, a gotovo polovica novca, 26,9 milijuna kuna, stići će iz Europske unije, točnije Programa ruralnog razvoja. Završetkom ove investicije bit će moguće otvorenje 50 novih radnih mjesta u pogonu u Petrijevcima nadomak Osijeka.

Pogon će se prostirati na 3000 četvornih metara, bit će opremljen najmodernijim strojnim parkom, a njegovim stavljanjem u funkciju čak tri puta povećat će se proizvodni kapaciteti, odnosno samo u jednoj smjeni povećat će se proizvodnja mesnih prerađevina za 6000 tona godišnje. Mesna industrija Ravlić plasira na tržište više od 11.000 tona svježeg mesa i mesnih prerađevina.

'U novom pogonu prerade proizvodit će se mesne prerađevine, s fokusom na slice suhomesnate proizvode, mikro konfekciju i pakirani program svježeg narezanog mesa. Kategorije proizvoda su: kobasice za kuhanje i pečenje, šunke, komadna mesa, trajne kobasice, trajna komadna mesa, autohtoni slavonski proizvodi te polutrajne kobasice', kazao je za tportal Mario Ravlić, predsjednik Uprave MI Ravlić.

Stoku za svoje potrebe nabavljaju temeljem godišnjih ugovora od velikih domaćih dobavljača stoke, ali također surađuju s preko 3000 kooperanata te malih i srednjih OPG-ova diljem Hrvatske. Najviše ih je u Slavoniji, a s njih 20 imaju ugovore o uslužnom tovu.

'Sve svinje i junad nabavljamo isključivo na domaćem tržištu, a samo deficitarne kategorije kao što su odojci, naročito u sezoni, nabavljamo i u EU', kaže Ravlić, napominjući kako su trenutno i u izgradnji kompleksa vlastite farme tovne junadi kapaciteta 1000 grla, također sufinancirane novcem Europske unije.

Ravlići trenutno izvoze u više od 20 zemalja diljem Europe, a najviše svježeg junećeg mesa odlazi u Italiju. Dio mesa završava i na tržištima Afrike i Azije.

'U Hrvatskoj plasiramo meso putem vlastitog maloprodajnog lanca od 52 mesnice, kao i putem svih većih trgovačkih lanaca. Vlastita maloprodajna mreža je svojevrsni krvotok našeg poslovanja jer kroz nju najbolje osluškujemo tržište i dobivamo povratne informacije kupaca, što nam pomaže u daljnjem razvoju', ističe Ravlić, napominjući kako je istoimeni brend, zahvaljujući vlastitoj mreži mesnica, postao nacionalno prepoznatljiv.

Realizacijom najnovije investicije u pogon, napominje, otvaraju im se mogućnosti na tržištu i ulazak u kategorije u kojima do sada nisu bili prisutni.

Na naš upit kakvo je trenutno stanje na mesoprerađivačkom tržištu u Hrvatskoj, Ravlić odgovara:

'Bez jake i konkurentne poljoprivredne proizvodnje možemo reći da je stanje u mesoprerađivačkom sektoru vrlo izazovno. Sve se to reflektira jedno na drugo. Osnaživanje gospodarstva moguće je jedino povezivanjem više karika u lancu, maksimalnim iskorištavanjem domaćih resursa i izvozom proizvoda s najvećom dodanom vrijednosti. Naš sektor ima brojne izazove. Počevši od prereguliranosti u zakonodavnom dijelu, velikog i snažnog crnog tržišta, pa do nedostatka kvalificirane i kvalitetne radne snage. No u posljednje vrijeme se kroz intenzivnu suradnju s Ministarstvom napokon počelo rješavati nagomilane izazove', opisuje Ravlić za tportal.

Najnovije ulaganje smatraju krunom velikog investicijskog ciklusa koji je u proteklih godinu dana vrlo intenzivan i usmjeren posebice na iskorištavanje mogućnosti koje pružaju europski fondovi.

'Nakon uspješno realiziranog projekta izgradnje solarne elektrane kapaciteta 0,8 MW, kojom pokrivamo 40 posto vlastitih potreba, trenutno smo u fazi izgradnje kompleksa farme tovne junadi kapaciteta 1000 grla, također sufinancirane sredstvima Europske unije. Ukupna vrijednost ovog ciklusa s investicijom u novi pogon prerade mesa iznosi gotovo 70 milijuna kuna', naglašava Ravlić.

Grupacija Ravlić, kako se navodi na službenim stranicama kompanije, trenutno zapošljava više od 300 radnika koji sudjeluju u svim fazama proizvodnje i prodaje. Agro Ravlić je sestrinska tvrtka koja se pak bavi uzgojem žitarica i drugih usjeva. Trenutno obrađuju preko 260 hektara zemlje dijelom u vlasništvu tvrtke, a dijelom u najmu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u posjetu pogonima Mesne industrije Ravlić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: silovinac