darko pervan

[FOTO] Pogledajte što sve u okolici Dubrovnika posjeduje švedski poduzetnik hrvatskih korijena koji u Ogulinu gradi najveću tvornicu laminata na svijetu

26.01.2021 u 17:00

Bionic
Reading

U narednih nekoliko godina Hrvatska bi trebala postati središte svjetske drvne industrije. Plan je to 74-godišnjeg švedskog biznismena hrvatskih korijena Darka Pervana. Njegova najnovija investicija u izgradnju tvornice laminata u Ogulinu vrijedna je 200 milijuna eura. Bit će to najveća tvornica tog tipa u svijetu, u kojoj će raditi 600 radnika. Pervan je dosad uložio u Hrvatsku oko 900 milijuna kuna, a od toga je dobar dio otišao ne u drvni sektor, već u turizam

Pervan je izgradio poslovno carstvo na brojnim izumima u industriji podnih obloga, od kojih je najpoznatiji klik-sustav za povezivanje laminata i parketa. Samo licenca na taj proizvod, koji se danas koristi širom svijeta, učinila ga je bogatašem. O svom životnom i poslovnom putu govorio je u intervjuu za tportal prije tri godine.

Njegova švedska tvrtka Pervanovo Invest ima godišnji promet od gotovo milijardu kuna. Vodeća kompanija u grupi je Valinge Innovation te je svjetski lider u istraživanju i razvoju u industriji podnih obloga. Uz to, Pervanovo Invest investira u nekretninski i turistički biznis.

U Hrvatskoj je Pervan prisutan od 2004., kada je osnovao tvrtku Pervanovo d.o.o. sa sjedištem u Dubrovniku. Konsolidirani financijski izvještaj za 2019. pokazuje da je Pervanovo Grupa (obuhvaća sedam tvrtki iz drvnog i turističkog sektora) imala 211 milijuna kuna prihoda te da je završila godinu s gubitkom od 63,1 milijun kuna.

Preko Pervanova švedsko-hrvatski poduzetnik kupio je velik broj atraktivnih nekretnina u dubrovačkom području: ljetnikovac Kazbek iz 16. stoljeća, dvije kuće u povijesnoj jezgri Dubrovnika, ljetnikovac u Čilipima od pjevačice Tereze Kesovije, tri povijesna zadnja u Slanome i dr.

Većinu njih obnovio je u luksuzne objekte koje sad iznajmljuje turistima. Trenutno u ponudi ima sedam objekata kojima upravlja tvrtka Pervanovo.

Vila Kazbek, Dubrovnik

  • +10
Vila Kazbek Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pervanovo

Vila je izgrađena 1573. godine. Nalazi se na Lapadskoj obali, a nakon obnove otvorena je kao butik hotel s pet zvjezdica. Sadrži 12 soba i apartman. Moguće je iznajmiti pojedinačne sobe, jedan kat, ali i cijeli hotel, navodi se na njenim stranicama.

Pervanovo Apartmani, Dubrovnik

  • +5
Pervanovo Apartmani Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pervanovo

Smješteni su u Lapadu, na 10 minuta od povijesne jezgre Dubrovnika. U osam luksuznih vila smješteno je 18 apartmana. Većina njih nudi pogled na more, a svi imaju prostrane balkone.

Celenga Apartmani, Dubrovnik

  • +8
Celenga Apartmani Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pervanovo

Ime Celenga izvedeno je od grčke riječi 'kelon', koja u doslovnom prijevodu znači mehanizam za izvlačenje vode iz bunara. Tijekom obnove objekta, ističe se na webu tvrtke Pervanovo, posebna je pažnja posvećena detaljima i nastojanju da se što više sačuva izvorni izgled. Ukupno je pet apartmana koji nose ime dubrovačkih tvrđava.

Sunce Palace Apartmani, Dubrovnik

  • +11
Sunce Palace Apartmani Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pervanovo

Apartmani Sunce Palace nalaze se u centru Dubrovnika, na 500 metara od tvrđave i 100 metara od dubrovačkih zidina, a nude studije i apartmane s jednom spavaćom sobom. Sve uređene jedinice smještene su u povijesnoj zgradi u kojoj se još u 19. stoljeću nudio smještaj putnicima i turistima.

Vila Riva Apartmani, Slano

  • +11
Vila Riva Apartmani Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pervanovo

Vila datira s početka 20. stoljeća. Sagrađena je na mjestu starog rimskog naselja u centru Slanoga. Unutrašnjost vile ukrašena je fotografijama arheoloških iskopina. Plan je tvrtke Pervanovo napraviti replike većine arheoloških artefakta i izložiti ih unutar nje.

Vila Franica, Dubrovnik

  • +8
Vila Franica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pervanovo

Vila je okružena stoljetnim stablima maslina, palmama, gustim lovorovim raslinjem i citrusima. Ima pet spavaćih soba raspoređenih na tri kata. Uključuje prostrani dnevni boravak s kaminom te kuhinju s velikom blagovaonicom, a nekoliko kupaonica ima tuš ili hidromasažnu kadu.

Vila Tereza, Čilipi

  • +10
Vila Tereza Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Pervanovo

Vilu je Darko Pervan kupio od pjevačice Tereze Kesovije. Ima četiri spavaće sobe i dvije kupaonice, blagovaonicu, potpuno opremljenu kuhinju i popločani dio dvorišta s pogledom na bazen. U vrtu je kapelica iz 15. stoljeća.