unosan posao

Fortenova traži 120 milijuna kuna za niz zemljišta Belja, Konzuma, Vupika i PIK-ova, a doznali smo jesu li uspjeli prodati Todorićev helikopter te jahtu

13.12.2019 u 20:20

Bionic
Reading

Fortenova, nasljednik propalog koncerna Agrokora Ivice Todorića, odlučila se na prodaju 143 nekretnine iz svojeg portfelja kako bi namaknula nešto novca, ali se i riješila sve imovine koja se ne smatra nužnom za normalno poslovanje i tri temeljna biznisa - poljoprivredu, preradu hrane i maloprodaju. Osim 30 zgrada, od kojih je 27 komercijalnih i tri stambene, na bubanj ide više od sto zemljišta diljem Hrvatske

Iako na prvi pogled djeluje da se radi o velikoj rasprodaji zemljišta, treba podsjetiti da je Agrokor u svojem sastavu imao stotinjak raznih kompanija koje su preuzimanjem postajale dio koncerna. Te su tvrtke u svojem vlasništvu imale i raznorazna zemljišta i zgrade koji su sada stavljeni na tržište jer ih se nije moglo efikasno koristiti u poslovanju.

Ili je riječ o zemljištima koja su 'rasparena' od glavnih poljoprivrednih blokova ili su to male parcele na kojima se uzgoj ne isplati, no zanimljive su malim proizvođačima, svima koji žele okrupniti svoj mali biznis ili na manjoj parceli izgraditi kuću.

'Zemljišta koja su ponuđena na prodaju nisu u upotrebi i nisu u funkciji poslovanja. Otprilike je polovina tih zemljišta poljoprivredna, dok druga polovica uključuje sva ostala zemljišta investicijske prirode', poručuju nam u Fortenovi.

Dodatno, kažu nam da je tržište pokazalo velik interes za nekretnine te da svakodnevno primaju upite, dok su u ovom trenutku u fazi finalizacije prvih transakcija. Vrijednost ponuđenih zemljišta na njihovoj internetskoj stranici premašuje 89 milijuna kuna, a zgrade koje se prodaju procijenjene su na oko 30 milijuna kuna.

  • +17
Fortenova prodaje niz nekretnina Izvor: Screenshot / Autor: Fortenova grupa

Od Fortenove doznajemo i da se helikopter Bell i jahta Jana, ponos bivšeg vlasnika Ivice Todorića, još uvijek nude na prodaju. Drugim riječima, već više od godinu i pol nitko ne želi kupiti Todorićev ponos, zbog čega Fortenova mora plaćati vez za jahtu koja stoji privezana u Zadru, što godišnje košta oko 24.000 eura.

Podsjetimo, prodaju jahte Jane u startu je stopirala Addiko banka zbog zaloga koji je upisala na nju, no prodaja je ponovno pokrenuta ovog ljeta, kada su za nju tražili 1,4 milijuna eura.