REFINANCIRANJE OBAVEZA

Fortenova našla rješenje za papreni 'roll-up' kredit bivšeg Agrokora, uletio im moćni američki fond koji je htio kupiti Pevec

  • Autor: Zoran Korda
  • Zadnja izmjena 19.07.2019 14:21
  • Objavljeno 19.07.2019 u 13:46
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Nakon dugotrajnih pregovora uprava Fortenova grupe (bivši Agrokor) uspjela je dogovoriti aranžman za refinanciranje 'roll-up' kredita vrijednog do 1,2 milijarde eura. Sredstva za refinanciranje osigurali su američki fond HPS Investment Partners u suradnji s ruskom VTB bankom

'Upravni odbor Fortenova grupe d.d. dao je odobrenje i uputu izvršnim direktorima društva da Glavnoj skupštini te u konačnici imateljima depozitarnih potvrda Fortenova grupe predlože odobrenje refinanciranja Ugovora o zajmu s prednosti namirenja ('SPFA') Fortenova grupe d.d. od 8. lipnja 2017. godine, koje predvodi HPS Investment Partners uz sudjelovanje VTB banke', izvijestili su iz Fortenove.

Postojeći roll-up kredit Fortenova će refinancirati izdavanjem četverogodišnje obveznice u iznosu do 1,2 milijarde eura. Novim financijerima Fortenove obveznica nosi minimalnu kamatu od 8,3 posto (7,3 posto plus EURIBOR uz donju granicu od 1 posto). Kako doznajemo od dobro upućenih izvora, VTB će sudjelovati s trećinom kapitala, dok će dvije trećine financiranja pokriti Amerikanci koji baš i nisu nepoznati na ovom prostoru.

Izvršni direktori Fortenova grupe sazvali su Glavnu skupštinu društva, a Uprava STAK-a sazvala je skupštinu imatelja depozitarnih potvrda radi glasanja o odobrenju Fortenova grupi za provedbu aranžmana refinanciranja.

Elektroničko glasanje imatelja depozitarnih potvrda završava u četvrtak 25. srpnja, a Glavna skupština održat će se 26. srpnja 2019. godine. Za odobrenje transakcije refinanciranja potrebna je dvotrećinska većina glasova imatelja depozitarnih potvrda.

'Posebno sam ponosan na činjenicu da smo kroz pregovore postigli mogućnost refinanciranja u iznosu do 1,2 milijarde eura na otvorenom tržištu, koje će biti dostupno od ugledne financijske institucije koja nema nikakvih ranijih veza s našom kompanijom. Činjenica da refinanciranje SPFA-e nismo morali tražiti od svojih vlasnika i sadašnjih vjerovnika dokazuje da je naše poslovanje održivo i da ima dobru perspektivu koju je prepoznao HPS Investment Partners. Također, uključivanje VTB banke, jednog od naših vlasnika te dosadašnjeg kreditora kompanije, u ovo financiranje po odobrenju njihovog kreditnog odbora jasno pokazuje da oni koji dobro poznaju naše poslovanje vjeruju u budućnost kompanije i za to im zahvaljujem', rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, i dodao:

'Vjerujem da će većina imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe prepoznati da nam ovo financiranje osigurava srednjoročnu financijsku stabilnost pod prihvatljivim uvjetima, koji se s vremenom mogu i poboljšati, te imatelje depozitarnih potvrda pozivam da glasaju za odobrenje refinanciranja.'

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član upravnog odbora Fortenova grupe

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član upravnog odbora Fortenova grupe

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj

Novi glavni financijer Fortenove HPS Investment Partners globalna je investicijska tvrtka koja upravlja imovinom od 47 milijardi dolara. Sebe opisuju kao fond koji klijentima nudi kreativna kapitalna rješenja i atraktivne povrate na uloženo. Nude sindicirane kredite, obveznice s prvenstvom naplate i ostale proizvode koji se manje-više mogu opisati kao roll-up krediti. Financiraju privatni i javni sektor, s time da u privatnom portfelju imaju kredite od 30 milijardi dolara, dok su javnom sektoru izloženi s oko 17 milijardi dolara.

HPS Investment osnovan je 2007. u New Yorku u svitanje globalne financijske krize te se u startu orijentirao na dugoročne projekte i manje likvidne investicijske prilike. U biti je riječ o fondu koji se bavi spašavanjem posrnulih projekata, njihovim restrukturiranjem te konačno zaradom na njihovoj prodaji ili prodaji dijela imovine.

Fond HPS osnovan je u okviru J.P. Morgan Asset Managementa kao odjel unutar Highbridge Capital Managementa. Kompaniju od J.P. Morgana u travnju 2016. otkupljuje pet partnera - Michael Patterson, Purnima Puri, Faith Rosenfeld, Scot French i Scott Kapnick, koji je glavni izvršni direktor. U timu imaju 126 ulagača, a ukupno zapošljavaju više od 300 ljudi u 11 ureda diljem svijeta.

  • +12
  • +9

Poslovni rezultati Agrokora za 2018.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Agrokor

U ljeto 2017. pojavili su se u našoj regiji kupnjom 'zdravog' dijela posrnulog slovenskog lanca tehničkom robom Merkur, nakon čega su počele spekulacije da ih zanima i Pevec. Dio u Merkuru platili su 28,5 milijuna eura, a tim su novcem podmireni dugovi.

Slovenski mediji tada su pisali da HPS želi kupiti i nekretnine Merkura u Sloveniji i susjednim zemljama te da su Amerikanci predali neobavezujuću ponudu za Pevec, koja je odbijena.

Na sjednici Upravnog odbora Fortenove predstavljeni su i polugodišnji rezultati poslovanja. Procijenjeni prihod ključnih operativnih ovisnih društava Grupe za prvu polovinu 2019. godine dosegao je iznos od 1,53 milijarde eura ili 11,3 milijarde kuna, premašivši prošlogodišnji prihod u prvoj polovini godine za više od dva posto.

Istovremeno, procijenjena dobit iz operativnog poslovanja (EBITDA) ključnih operativnih kompanija Fortenova grupe veća je od 101 milijun eura, odnosno 750 milijuna kuna, što je za pet posto više od prošlogodišnje polugodišnje dobiti iz operativnog poslovanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!