EUROSTAT OTKRIVA

Fleksibilni oblici zapošljavanja zastupljeniji u turizmu nego u širem gospodarstvu EU

15.12.2015 u 07:52

Bionic
Reading

Fleksibilni oblici rada bili su prošle godine više zastupljeni u turizmu u Europskoj uniji nego u širem gospodarstvu, utvrdio je europski statistički ured, izdvajajući i natprosječni udio žena među zaposlenima u tom sektoru.

U 2014. gotovo svako je četvrto radno mjesto u turizmu (njih 24 posto) bilo regulirano ugovorima o radu sa skraćenim radnim vremenom. U nefinancijskom sektoru u cjelini takvim je ugovorima bilo regulirano svako sedmo radno mjesto, odnosno njih 17 posto, utvrdio je EUROSTAT u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

U turizmu se također puno više zapošljavalo na određeno vrijeme, pa je svaki peti ugovor (njih 21 posto) predviđao takav oblik rada. Usporedbe radi, u nefinancijskom sektoru u cjelini takav je bio svaki šest ugovor.

Među zemljama članicama EU Nizozemska je prednjačila s više od polovine radnih mjesta u turizmu sa skraćenim radnim vremenom, njih 56 posto. Slijede Danska, Švedska, Njemačka, Irska i Velika Britanija s nešto više od trećine takvih zaposlenja u turizmu.

U Hrvatskoj je, prema podacima Eurostata, prošle godine sedam posto poslova u turizmu bilo regulirano ugovorima o radu sa skraćenim radnim vremenom, pri čemu u europskom statističkom uredu upozoravaju da je podatak možda ograničeno pouzdan s obzirom na mali uzorak. U nefinancijskom sektoru u cjelini udio takvih poslova iznosio je tri posto, navodi Eurostat.

Ugovorom o radu na određeno vrijeme bilo je pak u 2014. regulirano svako treće zaposlenje u hrvatskom turizmu (32 posto). Usporedbe radi, u nefinancijskom sektoru u cjelini udio takvih zaposlenja iznosio je prošle godine 14 posto, izračunali su u Eurostatu.

Među zemljama članicama za koje je Eurostat raspolagao potrebnim podacima udio takvih poslova u turizmu bio je prošle godine čak je tri do četiri puta veći nego u ostatku gospodarstva u Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, na Cipru i u Austriji. Najviši je bio na Cipru (44 posto), te u Grčkoj i u Poljskoj (40 posto).

Žene čine više od polovine zaposlenih u turizmu

Žene su ujedno činile više od polovine zaposlenih u turizmu u 2014., odnosno 58 posto. Nasuprot tome, na njih je u širem nefinancijskom sektoru otpadala trećina zaposlenih (36 posto).

Najveći je udio žena među zaposlenima u turizmu prošle godine zabilježen u Latviji, više od dvije trećine odnosno 72 posto. Usporedbe radi, u nefinancijskom sektoru u cjelini iznosio je 42 posto. Slijedi Litva s udjelom žena među zaposlenima u turizmu od 68 posto (43 posto u cijelom nefinancijskom sektoru), te Poljska i Slovačka s udjelom žena u ukupnom broju zaposlenih u turizmu od 67 posto (odnosno 36 posto u cijelom nefinancijskom sektoru).

U Hrvatskoj su žene prošle godine činile nešto manje od dvije trećine zaposlenih u turizmu (62 posto), odnosno nešto više od trećine (38 posto) zaposlenih u nefinancijskom sektoru, utvrdio je Eurostat.

Mladi u dobi od 15 do 24 godine također su na razini EU bili proporcionalno više zastupljeni među zaposlenima u turizmu nego u širem gospodarstvu. Tako je u turizmu svaki šesti zaposleni u 2014. bio u dobi u 15 do 24 godine odnosno tek gotovo svaki deseti (devet posto) u nefinancijskom sektoru u cjelini.

Ista je situacija u 2014. zabilježena i u gotovo svim zemljama članicama EU, pri čemu je najveći udio mladih - gotovo četvrtina - među zaposlenima u turizmu zabilježen u Danskoj (24 posto). Slijede Malta. Nizozemska i Velika Britanija gdje je svaki peti zaposleni u turizmu bio u dobi od 15 do 24 godine.

U Hrvatskoj su prema podacima Eurostata, za koje se napominje da su možda ograničeno pouzdani s obzirom na maleni uzorak, mladi u dobi od 15 do 24 godine činili sedam posto zaposlenih u turizmu u 2014. U širem nefinancijskom sektoru njihov je udio iznosio šest posto.