SMANJENJE GOTOVINE I DEPOZITA

Financijska imovina hrvatskih kućanstava porasla za 2,3 milijarde eura

14.07.2023 u 11:38

Bionic
Reading

Na kraju prvog tromjesečja ove godine ukupna financijska imovina kućanstava u Hrvatskoj iznosila je 80,9 milijardi eura, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje rast za 2,3 milijarde eura ili tri posto, obavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB)

U odnosu na prethodno tromjesečje, ukupna financijska imovina kućanstava porasla je za 0,8 posto, navodi se u novom Statističkom priopćenju HNB-a o statistici financijskih računa za prvo tromjesečje 2023. godine.

Pritom se, kako ističu iz HNB-a, uočavaju promjene u strukturi financijske imovine, pri čemu je evidentno smanjenje gotovine i depozita, kao najznačajnije stavke financijske imovine kućanstava, uz istovremeno povećanje ulaganja u dužničke vrijednosne papire.

Ulaganje u dužničke vrijednosne papire u prvom je tromjesečju kod kućanstava poraslo 1,5 milijardi eura, a odnosi se ponajprije na upis državnih obveznica Republike Hrvatske krajem veljače 2023. godine.

Financijske obveze kućanstava u prvom su se tromjesečju ove godine povećale na 22,4 milijarde eura, što je porast od 1,4 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja, odnosno u razdoblju od godine dana financijske obveze kućanstava povećale su se za 1,2 milijarde eura ili 5,5 posto u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine.

Ova kretanja, kako su pojasnili iz središnje banke, rezultirala su povećanjem financijske netovrijednosti sektora kućanstava na 58,5 milijardi eura, što je 0,5 posto više nego na kraju prethodnog tromjesečja, odnosno 1,2 milijarde eura ili dva posto više u odnosu na kraj istog tromjesečja prethodne godine.

Tako je netovrijednost tog sektora, koja pokazuje trend ubrzanog rasta od drugog tromjesečja 2020., ponovno blago porasla, nakon smanjenja u prvom i četvrtom tromjesečju 2022. godine, naveli su iz HNB-a.

Financijska imovina gospodarstva u godini dana porasla 31,8 milijardi eura

Financijska imovina gospodarstva je na kraju prvog tromjesečja 2023. iznosila 401 milijardu eura, što je povećanje od 6,2 milijarde eura u tom tromjesečju i povećanje od 31,8 milijarde eura u razdoblju od godine dana. Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva iznosile su 422 milijarde eura i povećale su se za 9,6 milijardi eura u tromjesečju, odnosno za 30,7 milijardi eura u razdoblju od godine dana.

U odnosu na BDP, financijska imovina hrvatskoga gospodarstva na kraju prvog tromjesečja 2023. iznosila je 579 posto godišnjeg BDP-a, što je smanjenje od 10,7 postotnih bodova u tom tromjesečju i smanjenje od 37,3 postotna boda u razdoblju od godinu dana.

Istodobno, financijske obveze hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP smanjile su se za 6,8 postotnih bodova u tromjesečju i za 43,7 postotnih bodova u godinu dana, te su na kraju prvog tromjesečja 2023. dosegnule razinu od 609 posto godišnjeg BDP-a.

'Time se nastavilo smanjivanje stanja imovine i obveza hrvatskoga gospodarstva u odnosu na BDP, koje je započelo u drugom tromjesečju 2021. zahvaljujući sporijem rastu njihove vrijednosti u odnosu na evidentan rast tromjesečnog BDP-a', naveli su iz HNB-a.