PLINSKA AFERA

PPD se oglasio nakon sjednice: 'Nismo kupovali plin po cijeni od jednog centa'

14.07.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Prvo plinarsko društvo (PPD) oglasilo se nakon jučerašnje tematske sjednice saborskog Odbora za gospodarstvo na temu plinske afere, na koju su se odazvali ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, te čelnici HROTE-a i HERA-e te šef HEP-a Frane Barbarić. Njih su zastupnici oporbe u četvrtak ispitivali pet sati, kako bi dobili odgovore na to tko je odgovoran za propuste u prodaji viškova plina po niskim cijenama te tko je u tome najviše profitirao

Čelnik HROTE-a (Hrvatskog operatora tržišne energije) Boris Abramović rekao da je PPD kupio 63 posto HEP-ovog viška plina. Iz PPD-a su se oglasili priopćenjem za medije.

'Ističemo kako je riječ o alokaciji energije uravnoteženja, odnosno viškova i manjkova plina u transportnom sustavu, između aktivnih voditelja bilančnih skupina na tržištu plina u Republici Hrvatskoj. Informacije o alociranim udjelima dosad nisu bile vidljive PPD-u, kao nijednoj drugoj tvrtki koja ima ulogu voditelja bilančne skupine i smatramo izrazito neprofesionalnom činjenicu da pojedinci već danima barataju podacima HROTE-a, prije nego li je HROTE izradio obračun za lipanj 2023. godine te ih selektivno prikazuju.

Uloga voditelja bilančne skupine je definirana Zakonom o tržištu plina, Pravilima organizacije tržišta plina i Mrežnim pravilima transportnog sustava. PPD kao i ostali voditelji bilančnih skupina, postupali su u skladu sa svojim obvezama koje su definirane gore navedenim propisima. Voditelji bilančnih skupina nemaju utjecaj na alocirane količine te svakodnevno vode brigu o uravnoteženju svoje bilančne skupine. Ovakav sustav funkcionira u zemljama Europske unije i već šest godina svaki mjesec u Republici Hrvatskoj', navode iz PPD-a.

Kažu da u sustavu uravnoteženja, voditelji bilančnih skupina kupuju, odnosno prodaju viškove i manjkove plina iz transportnog sustava u svrhu uravnoteženja plinskog transportnog sustava i svojih bilančnih skupina.

'Voditelji bilančnih skupina ne znaju koja bilančna skupina je uzrokovala dnevnu neravnotežu plina u sustavu i svojim radnjama pozitivno utječu na sigurnost i rad samog transportnog sustava te posljedično na sigurnost opskrbe plinom. Ukupno 11 voditelja bilančnih skupina sudjelovalo je u uravnoteženju bilančnih skupina što ukazuje na činjenicu da su mnoge bilančne skupine završile lipanj s negativnom energijom i da se takvi slučajevi događaju svaki mjesec već šest godina na reguliranim tržištima energenata u Republici Hrvatskoj', navode.

PPD dalje 'u potpunosti odbacuje insinuacije da se u ovome postupku na bilo koji način pogodovalo bilo kojem od 11 voditelja bilančnih skupina jer voditelji bilančnih skupina nemaju informaciju o tome tko je neravnotežu u sustavu uzrokovao'. Iz PPD-a tvrda da se ovdje radi o 'urednoj provedbi propisanog načina funkcioniranja sustava uravnoteženja koji je u cijelosti reguliran i definiran zakonskim procedurama'.

'Ponavljamo kako je na dnevnim aukcijama energije uravnoteženja PPD u lipnju kupio 3.702 MWh negativne energije uravnoteženja, a kako na alocirane udjele PPD ne može utjecati. Također ističemo kako PPD nije kupovao plin po cijeni od 1 cent. Ponovno pozivamo sve relevantne institucije da istraže cijeli slučaj, ali i transparentno objave te pojasne sve propise, nadležnosti, procedure i odgovornosti vezane za plinsko tržište i provedbu mjera zaštite sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske', zaključuju iz PPD-a.