ovršni zakon

Fina će provoditi sve ovrhe nad novcem, ali ne može ovršiti plaću u digitalnoj banci

  • Autor: L. Š.
  • Zadnja izmjena 28.09.2022 08:28
  • Objavljeno 28.09.2022 u 08:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

U srpnju je završilo javno savjetovanje za izmjene Ovršnog zakona. Njima bi se trebali rasteretiti poslodavci i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje tako da više neće morati provoditi ovrhe na plaći, odnosno mirovinama, što je do sada bio slučaj, nego će sve ovrhe na novčanim sredstvima provoditi Fina

Ujedno će se time uspostaviti jedinstveni sustav ovrha na novčanim sredstvima i razriješiti problemi oko prednosnog reda naplate potraživanja. Poslodavci su provodili ovrhe na plaći, a Fina na novčanim sredstvima, zbog čega se često nisu ovrhe provodile prema prednosnom redu, otvarala se mogućnost manipulacije i izbjegavanja ovrhe, što su pojedini Hrvati obilato iskorištavali.

Kako bi izbjegao ovrhu koja mu je prijetila, dužnik bi s nekom osobom od povjerenja primjerice sa sestrom ili bratom potpisao ugovor kod javnog bilježnika da mu je dužan neki veliki iznos, primjerice dva milijuna kuna i odmah mu dopustio da taj dug naplaćuje putem ovrhe na plaći. Poslodavac je bio dužan provesti takvu ovrhu na plaći, a zahvaljujući činjenici da bi sestra ili brat tako naplatili svoj fiktivni dug, pravi dužnik nikada ne bi došao na red za naplatu na novčanim sredstvima putem Fine, piše Antonija Knežević, novinarka Lidera.

Naplata na plaći i mirovini donosila je dodatne administrativne poslove poslodavcima i HZMO-u, Tako je primjerice HZMO samo u lipnju proveo 20.317 ovrha (broj korisnika i broj ovrha nije nužno istovjetan jer jedan korisnik u nekim slučajevima može imati i dvije ovrhe).

Kako bi se izbjegle takve situacije i rasteretili poslodavci, odlučeno je da sva naplata dugova na novčanim sredstvima ide preko Fine. No, u priču ulaze i digitalne banke s obzirom na to da Fina ne može naplatu provesti u drugim državama.

'Vjerovnici mogu ovrhu provoditi na imovini dužnika prema pravilima države u kojoj se ta imovina nalazi (na području EU ovrhu na temelju isprava iz drugih članica uređuje primjerice Uredba (EZ) br. 805/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 21. travnja 2004. o uvođenju europskog naloga za izvršenje za nesporne tražbine, propisi o uzajamnoj pomoći pri naplati tražbina po osnovi poreza i drugih javnih davanja i drugi propisi ovisno o vrsti tražbine i ispravi kojom vjerovnik raspolaže', rekla je za Lider Irena Svalina, diektorica Služba za komunikacije i marketing u FINA-i.

  • +3

Euri i kune

Izvor: Cropix / Autor: Duje Klaric / CROPIX

Ukratko, ako dužnik odluči primati plaću putem Revoluta, Fina neće moći provesti ovrhu. U tom slučaju, ovrha će se moći provesti, no uz nešto kompliciranju proceduru nego što je ona putem Fine.

Takva prekogranična naplata, na koju upućuju iz Ministarstva pravosuđa i HNB-a za ovrhovoditelje, bit će znatno skuplja i kompliciranija. 'Propisi Europske unije reguliraju na koji način se može provesti ovrha na računu u nekoj drugoj državi članici. Ovrhu će dakle u slučaju da dužnik prima plaću preko Revoluta ili neke druge digitalne banke biti moguće provesti, no to će sigurno biti kompliciranije i skuplje. Proces ovrhe se razlikuje u svakoj zemlji i ovrhovoditelj će u tom slučaju morati tražiti pravnu pomoć odvjetnika zemlje u kojoj se nalazi dužnikov račun, kako bi mogao provesti ovrhu', objasnio je za Lider Edi Suljić, odvjetnik u odvjetničkom društvu Bradvica Marić Wahl Cesarec (BMWC).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!