kriza na vidiku

Najpopularnija internetska banka Revolut u velikim problemima: Regulator ih češlja, prihodi pod upitnikom, menadžeri bježe

07.09.2022 u 11:48

Bionic
Reading

Drugi najveći europski fintech Revolut, najpopularnija internetska banka, pod povećalom je britanskog regulatora financijskog tržišta, Vijeća za financijsko izvještavanje (FRC), zbog neadekvatnih internih kontrola i načina priznavanja prihoda. FRC je kritizirao reviziju koju je provela britanska revizorska i konzultantska tvrtka BDO

Prema FRC-u, prihodi Revoluta su se priznavali na 'neadekvatan način', što je dovelo do 'povećanog rizika materijalne pogreške u financijskim izvješćima'. Uz to su uočeni nedostaci u Revolutovoj obradi plaćanja.

Revolut će se vjerojatno suočiti s pritiskom regulatora da uloži i unaprijedi interne kontrole, ali i back office funkcije, kao što to rade tradicionalne banke. FRC je zaključio da fintech grupa 'treba imati kontrolno okruženje banke', a izvor za Financial Times navodi da Revolut 'definitivno pokušava učiniti sve prave stvari' i da je menadžment shvatio da moraju ulagati u procese i kontrole.

Interne kontrole poduzeća uključuju sustave i procese koji osiguravaju to da je njegovo financijsko izvješćivanje pouzdano te u skladu sa zakonskim i regulatornim obvezama.

Uz sve to, Revolut Group Holdings Ltd, matična tvrtka grupe, i Revolut Ltd moraju podnijeti završne račune za 2021. do kraja rujna. Kasne s predajom rezultata već tri mjeseca za tvrtku Revolut NewCo UK, koja tek treba dobiti bankovnu licencu u Ujedinjenom Kraljevstvu, a za koju je Revolut podnio zahtjev u siječnju 2021. Ostale britanske podružnice, uključujući Revolut FIC Ltd, koja upravlja digitalnom imovinom, i Revolut Travel Ltd, također bi trebale dostaviti poslovne rezultate krajem rujna.

Iako se kašnjenja u podnošenju predaji godišnjih rezultata rijetko kažnjavaju, ona mogu dovesti do kaznenog progona direktora tvrtke, što uključuje glavnog izvršnog direktora Revoluta Nikolaja Storonskog, pa i građanskih kazni protiv same tvrtke.

  • +2
Revolut Izvor: Profimedia / Autor: Vladyslav Yushynov / Alamy / Alamy / Profimedia

Revolut je nedavno proslavio sedam godina od osnutka, a danas ima oko 20 milijuna korisnika i tržišna vrijednost iznosi mu 33 milijarde dolara.

Financial Times navodi da su, uz takav brz rast, doživjeli zabrinjavajući 'egzodus' top menadžera – u posljednjih nekoliko mjeseci ostavke su dali voditeljica za procjenu i mjerenje rizika Victoria Stubbs, voditeljica regulatorne usklađenosti Justine Wootton i službenik za izvješćivanje o pranju novca Mathew Seneviratne.