OTKAZI ZA 10 POSTO ZAPOSLENIH

Fima reže troškove

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 11.02.2009 14:42
  • Objavljeno 11.02.2009 u 14:25
Milan Horvat FIMA

Milan Horvat FIMA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Martina Keretić

Uslijed procesa restrukturiranja, ali i pada prihoda zbog krize, Fima grupacija smanjila je troškove poslovanja za 20 do 30 posto u odnosu na sredinu prošle godine, kao i broj zaposlenih za 11 do 12 posto, na trenutnih oko 500 na razini cijele grupacije u šest država gdje posluju

Poslovno financijska grupacija Fima do početka travnja ove godine planira dovršiti proces prilagodbe novom Zakonu o tržištu kapitala, a sukladno već dogovorenoj podjeli poslovanja na tri osnovna segmenta priprema i promjenu upravljačke strukture koja će ih voditi.

Tim novostima predsjednik Uprave Fima grupacije Milan Horvat na današnjem je susretu s novinarima dodao i najavu skorog 'podizanja' nove web stranice Fime na poziciji web 2.0, što je u Hrvatskoj kao internet standard tek u začetku, a pruža velike koristi za poslovanje.

Time žele pokazati i koliko su nove tehnologije bitne za razvoj posla, dodajući da prije pet godina nisu imali internet poslovanje, a da su samo u siječnju ove godine imali 75 posto otvorenih naloga preko Interneta i 44 posto ostvarenog prometa.

Naznačivši da je globalna kriza, promjene na hrvatskom tržištu kapitala te novi Zakon o tržištu kapitala samo ubrzalo već započet proces restrukturiranja te grupacije, Horvat je istaknuo da su u sklopu tog procesa razdvojili svoj 'core' od 'non core' businessa.

Tako će poslovanje Fima grupacije biti organizirano kroz tri segmenta - core business (upravljanje fondovima, brokerski posao), non core (upravljanje imovinom) te investicijsko bankarstavo, poslovanje s nekretninama i factoring.

Govoreći o rezultatima za 2008. Horvat je kazao da još nema revidirane podatke (bit će u ožujku), ali je dodao da nije bila laka te da su krizu osjetili već u prvom kvartalu prošle godine (veliki pritisak na njihove investicijske fondove), ali i u trećem i četvrtom (bitno veći pad u poslovanju brokerskih kuća sa smanjenjem prometa).

Za investicijske fondova je kazao da su se 'na svu sreću stabilizirali', dok brokeri dijele sudbinu ostalih s i dalje malim volumenom prometa.

Istaknuvši da krizu vide kao novu poslovnu priliku, posebno u regiji, Horvat je najavio i da će do jeseni ove godine osnovati banku na Kosovu, za što su licencu dobili prošle godine. Time nastavljaju jačanje pozicije vodeće regionalne financijske grupacije.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi