rast gospodarstva

Fed digao cijene na svjetskim burzama, pogledajte kako stoje indeksi

04.12.2022 u 07:42

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, što se ponajviše zahvaljuje porukama iz američke središnje banke da bi se mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa, možda već ovoga mjeseca.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 34.429 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,1 posto, na 4.071 bod, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 11.461 bod.

Rast indeksa drugi tjedan zaredom zahvaljuje se poruci predsjednika Feda Jeromoea Powella da bi već od prosinca Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Stoga sada većina analitičara očekuje da će središnja banka u prosincu povećati kamate za 'samo' 0,50 postotnih bodova, nakon serije povećanja za 0,75 bodova.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamata, poručio je Powell, no upozorio je i da će Fed održavati restriktivnu politiku neko vrijeme dok se inflacija ne smanji.

„Unatoč nekim obećavajućim naznakama, pred nama je još dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cijena”, kazao je Powell u srijedu u govoru na Brookings institutu.

Upozorio je i da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući ona do koje će razine trebati povećati kamate i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

„Tržište je Powellov govor pratilo bez daha, čekajući odgovore na pitanja o trajanju i intenzitetu Fedova zaoštravanja. Nije ih dobilo, no sve što podržava nadu da će Fed biti manje agresivan, pozitivno je za dionice, barem kratkoročno”, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Ostaju otvorena ključna pitanja - do koje će razine Fed povećati kamate - na 4,75 ili 5,00 posto - i koliko će se dugo zadržati na tim razinama.

Trenutno se ključne kamate kreću u rasponu od 3,75 do 4 posto, najvišoj razini od početka 2008. godine.

A da Fed može usporiti tempo povećanja kamata pokazuje većina posljednjih makroekonomskih podataka. Rast gospodarstva se usporava, što bi trebalo oslabiti inflacijske pritiske.

No, ključni podaci s tržišta rada pokazuju da je ono i dalje čvrsto.

U petak je objavljeno da je u studenome broj zaposlenih u SAD-u porastao za 263.000, nešto manje nego mjesec dana prije, ali znatno više nego što se očekivalo.

Pritom se stopa nezaposlenosti zadržala na 3,7 posto, dok je prosječna satnica u privatnom sektoru u studenome porasla za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, više u odnosu na listopad, kada je porasla 4,7 posto.

Zbog toga se u petak na Wall Streetu trgovalo vrlo oprezno.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,9 posto, na 7.556 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 6.742 boda. No, frankfurtski DAX oslabio je 0,1 posto, na 14.529 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,8 posto, na 27.777 bodova.