STRATEGIJA RAZVOJA

Mercator u idućoj godini planira rast prihoda od 4,9 posto

09.12.2021 u 14:49

Bionic
Reading

Trgovački lanac Mercator planira u idućoj godini povećati prihode za 4,9 posto te poboljšati druge poslovne rezultate, objavila je u četvrtak slovenska kompanija, dio Fortenova grupe.

Prema poslovnom planu za 2022. godinu, prihodi Mercatora na razini grupacije povećat će se na 2,26 milijarde eura, dok će normalizirani EBITDA (poslovni rezultat poduzeća prije obračuna troškova kamata, poreza i amortizacije) porasti za 2,5 posto i iznositi 180,5 milijuna eura, objavila je uprava kompanije u priopćenju za javnost, dodavši da se tako nastavlja prihvaćena strategija razvoja.

U skladu s prihvaćenim planom, poslovni sistem Mercator, dio kompanije koji posluje na slovenskom tržištu, povećat će prihode za 4,7 posto - na 1,29 milijarde eura.

"Unatoč očekivanom rastu svih troškova imamo ambiciozne ciljeve koje ćemo ispuniti s našim lokalnim i regionalnim dobavljačima, a Mercator ostaje motor dugoročnog razvoja lokalnih i regionalnih brendova", kazao je u izjavi za javnost Tomislav Čizmić, direktor Mercatora.

Grupa Mercator u prvih je 9 mjeseci ove godine ostvario prihod od 1,6 milijardi eura i 12,6 milijuna eura čiste dobiti.

Na skupštini dioničara, sazvanoj za 23. prosinca, na dnevnom je redu i prijedlog Fortenova grupe, koja ima u vlasništvu 89,11 posto dionica Mercatora, o otkupu dionica manjinskih vlasnika po cijeni od 36 eura po dionici.