NIKAD SKUPLJE

Evo koliko vrijede sve dionice na svijetu - zajedno!

07.05.2015 u 08:16

Bionic
Reading

Ukupna tržišna vrijednost dionica kojima se trguje na globalnoj razini krajem travnja ove godine dosegnula je rekordnih 74.700 milijardi američkih dolara, što se zahvaljuje snažnom dotoku novca u financijski sustav u sklopu monetarnih poticaja vodećih središnjih banaka u svijetu

Prema pisanju japanskog poslovnog lista Nikkei, ukupna globalna tržišna kapitalizacija, temeljena na podacima Svjetske federacije burzi i na burzovnim indeksima diljem svijeta, dosegnula je razinu vrijednosti cjelokupnog svjetskog gospodarstva u 2015. godini, odnosno 74.500 milijardi dolara, prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Monetarno popuštanje potaknulo je snažan uzlet cijena dionica i to na rekordno visoke razine u SAD-u i Njemačkoj, a na mnogim se burzama cijene kreću na najvišim razinama u niz godina. U posljednje vrijeme snažan rast cijena dionica bilježe i kineska tržišta, zahvaljujući dodatnim poticajnim monetarnim mjerama, piše japanski poslovni dnevnik.

U listopadu 2007. godine globalna je tržišna kapitalizacija dionica bila dosegnula rekordnih 64.000 milijardi dolara, nakon čega se njezin iznos smanjivao, da bi opet u studenome 2013. godine dosegnuo novu rekordnu razinu.

Tržišna kapitalizacija premašila je globalni bruto domaći proizvod (BDP) 1999. godine, u vrijeme snažnog uzleta dionica tvrtki u tehnološkom sektoru, pa ponovno tijekom 2006. i 2007. godine, uoči izbijanja financijske krize.

Udio ukupne tržišne kapitalizacije u svjetskom BDP-u smatra se važnim pokazateljem je li tržište pregrijano. Budući da kretanje toga pokazatelja vrlo pomno prati američki ulagač Warren Buffett, poznat je i pod nazivom 'Buffettov indeks'.

'Oblik pomame za dionicama kojoj smo u prošlosti svjedočili danas na tržištima nema', kaže Yoshinori Shigemi iz J.P. Morgan Asset Managementa. Pa ipak, raste zabrinutost u vezi uspona cijena na tržištima dionica pokretanog politikom jeftinog novca, zaključuje poslovni list Nikkei.