na androidu

Evo kako na pametnom telefonu uključiti upozorenje na nadolazeće potrese

23.04.2022 u 01:22

Bionic
Reading

Razoran potres u BiH otkrio je široj javnosti vrlo korisnu značajku koju imaju pametni telefoni na sustavu Android - upozorenje na potrese koje nekoliko sekundi prije samog udara upozorava korisnika na opasnost

Korisnici Androida u BiH i Hrvatskoj ostali su iznenađeni kada ih je mobitel upozorio na potres nekoliko sekundi prije nego što se on zbio. Riječ je inovativnom sustavu koji je u upotrebu ušao još 2020., godine, prije velikih potresa u Hrvatskoj, ali je očito tek nakon njih postao funkcionalan i u našim krajevima.

Procedura pokretanja tog sustava vrlo je jednostavna - potrebno je otići u postavke mobitela, odabrati lokaciju, potom usluge lokacije i konačno uslugu 'Upozorenja o potresu':

Nakon toga, ako usluga sama po sebi nije aktivirana, potrebnu ju je označiti kao aktivnu kao na slici ispod:

Googleov sustav, nazvan ShakeAlert, kreiran u suradnji s američkim Geološkim zavodom, koristi signale stotina seizmometara koji se aktiviraju te putem pametnih telefona s Androidom korisnicima šalju upozorenja.

Cigle na ulicama Mostara nakon što je jak potres pogodio BiH Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pametni telefoni obično su opremljeni malim akcelerometrom koji evidentira kretanje pa uspijevaju zabilježiti i podrhtavanje tla koje uzrokuje potres. Android mobitel može postati i mini seizmometar te bi se, zahvaljujući milijunima njegovih korisnika u svijetu u dogledno vrijeme mogla stvoriti najveća globalna mreža za detekciju potresa.