rata 83 milijuna dolara

Evergrande još nije platio, a kad će - ne zna se

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 24.09.2021 10:47
  • Objavljeno 24.09.2021 u 08:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: YUYU CHEN / Newscom / Profimedia

Kineski nekretninski div Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica. Istek jučerašnjeg dana investitori širom svijeta iščekivali su kao signal hoće li kineska vlada u posljednji tren pomoći posrnulom developeru

Dio medija objavio je kasno sinoć informaciju da su kineske vlasti poručile lokalnim čelnicima da se pripreme za moguću propast Evergrandea. Ipak, ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelijevanja problema na cijeli sektor.

Iznos rate koje je dospjela u četvrtak procjenjuje se na 83 milijuna dolara. Bilo je to za obveznicu denominiranu u iznosu od 2 milijarde dolara koja treba dospjeti u ožujku 2022. Dolarske obveznice obično drže strani ulagači.

Do petka ujutro po azijskom vremenu, tvrtka nije ponudila nikakvu najavu, niti bilo kakvu prijavu hongkonškoj burzi, ostavljajući ulagače u neizvjesnosti.

Jedan portfolio menadžer rekao je CNBC-u da do kraja četvrtka na račune njegovih klijenata nije stigla uplata kamata. Njegovi su klijenti uglavnom bogati pojedinci, rekao je portfolio menadžer. Nije želio biti identificiran jer nije ovlašten za razgovor s medijima.

Prinosi na ovu obveznicu skočili su na više od 560%, s nešto više od 10% ranije ove godine, prema Refinitiv Eikonu. Prinosi i cijene obveznica kreću se u suprotnim smjerovima.

Čak i ako se u četvrtak nije izvršilo plaćanje, tvrtka neće tehnički potonuti u default. To će se dogoditi u slučaju ako plaćanje ne izvrši u roku od 30 dana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!