velika kriza

Slom Evergrandea izazvao paniku na tržištima i potonuće najvažnijih indeksa

  • Autor: Siniša Malus
  • Zadnja izmjena 20.09.2021 15:43
  • Objavljeno 20.09.2021 u 14:11
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: YUYU CHEN / Newscom / Profimedia

Slom kineskog nekretninskog diva Evergrandea izazvao je pravu rasprodaju na početku tjedna na svjetskim tržištima kapitala

Tržište u Hong Kongu oštro je palo, a korekcija se potom preselila na europske burze jer je eskalirajuća kriza likvidnosti kineskog developera Evergrandea pokazala znakove širenja izvan sektora.

Kineske i hongkonške grupacije iz sektora nekretnina bile su u središtu tržišnog klizanja i pale su na najnižu razinu u pet godina usred sve veće zabrinutosti zbog sudbine Evergrandea, najzaduženijeg graditelja nekretnina na svijetu.

Grupa se suočava s obvezama u iznosu od više od 300 milijardi dolara prema vjerovnicima i drugim tvrtkama, a u četvrtak prijeti ključni rok plaćanja kamata na njezine off-shore obveznice.

Evergrandeove dionice koje kotiraju na Hong Kongu zatvorile su ponedjeljak s padom od 10 posto, na najnižu razinu od svibnja 2010. Pad je podcrtao zabrinutost zbog šireg zdravlja kineskog sektora nekretnina i potaknuo širu rasprodaju, što je srušilo indeks Hang Seng Property, koji prati desetak navedenih developera, za gotovo sedam posto, na najnižu razinu od 2016.

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima

Izvor: EPA / Autor: WU HONG

Širi hongkonški indeks Hang Seng zatvorio se na 24.099 bodova, na najnižoj razini od listopada 2020. Europska su tržišta također pala, pri čemu je Stoxx 600 u cijeloj regiji pao za 1,9 posto, a tržišta u Njemačkoj i Francuskoj za dva posto. Londonski FTSE 100 izgubio je 1,6 posto.

Evergrande pokušava pribaviti novac kako bi podmirio obveze prema brojnim zajmodavcima i dobavljačima, a regulatori su upozorili da bi njegove obveze u iznosu od 305 milijardi dolara mogle prouzročiti veće rizike za kineski financijski sustav ako ne budu stabilizirane.

Hu Jiayin, predsjednik Evergrande grupe i jedan od najbogatijih Kineza

Hu Jiayin, predsjednik Evergrande grupe i jedan od najbogatijih Kineza

Izvor: Profimedia / Autor: N. N. / Imaginechina / ddp USA / Profimedia

Država je poručila glavnim zajmodavcima Evergrandea da produlje rokove otplate kamata ili da reprogramiraju kredite i promatrači tržišta sve su skloniji procjeni da su male šanse da će država izravno pomoći posrnulom nekretninskom divu.

Kompanija mora 23. rujna platiti 83,5 milijuna dolara kamata za obveznicu koja dospijeva u ožujku 2022. godine te 47,5 milijuna dolara kamata 29. rujna za dužničke papire koji dospijevaju na naplatu u ožujku 2024. godine.

Evergrande ima više od 1300 projekata razvoja nekretnina u više od 280 gradova, a prijetnja njegovog bankrota pritišće kineski juan i umanjuje povjerenje u kinesku imovinu općenito.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!