Remax CentAR nekretnina

Europsko istraživanje: Utjecaj covid-19 na tržište nekretnina

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Remax

U razgovoru s Remax Centrom nekretnina donosimo rezultate velikog istraživanja o utjecaju COVID-19 na tržište nekretnina

RE/MAX Centar nekretnina najveći je Remaxov franšizer u Hrvatskoj te dio velike RE / MAX Europe mreže, u sklopu koje je nedavno napravljeno veliko europsko istraživanje koje je ispitivalo potencijalni utjecaj COVID-19 na tržište nekretnina.

Kao industrijski lider u sektorima nekretnina i franšize nekretnina, RE / MAX Europe u jedinstvenoj je poziciji da iskoristi svoju međunarodnu mrežu i stekne vrijedna predviđanja u ranoj fazi kako će COVID-19 utjecati na tržište nekretnina u narednih 6 mjeseci.

TKO JE SUDJELOVAO U ISTRAŽIVANJU?

U anketi je sudjelovalo 2.310 ispitanika od toga 1.759 agenata i 371 vlasnika RE/MAX franšize, od toga 47,1% žena, a 52,9% muškaraca. Nadalje, 52,4% ispitanika starije je od 45 godina, a 42% se nalazi u dobnoj skupini između 30 do 45 godina. Gotovo polovica ispitanika koja je sudjelovala u ovom istraživanju preko 5 godina radi u Remaxovom sustavu, a svega njih 25 % ima iskustva manje od 3 godine, objašnjavaju iz najvećeg hrvatskog franšizera.

KRETANJE CIJENA NAJMOVA STANOVA I KUĆA

Iako se očekivalo smanjenje cijena za 5-10% kod stanova koji su pogođeni u većoj mjeri od obiteljskih kuća, sudionici istraživanja su rekli da transakcije najma nisu imale značajnih pomaka zbog COVID-19 situacije. Više od 50% ispitanika također je predviđalo da će urbani stanovi biti pogođeni više od onih u ruralnim područjima, iznimka je Njemačka gdje je 50% sudionika s tog područja predviđalo gotovo nikakvu promjenu na tržištu u ruralnim područjima i rast cijena od 20% u urbanim područjima.

KRETANJE CIJENA NEKRETNINA ZA PRODAJU

Više od 50% sudionika očekuje smanjenje cijena za 5-10% s blagom tendencijom pada cijena obiteljskih kuća. Slično iznajmljivanju nekretnina, očekuje se da će urbani stanovi biti pogođeni u većoj mjeri nego ruralna područja. Opet, izvanredna je Njemačka gdje sudionici uglavnom predviđaju rast cijena u urbanim područjima do 10%. Francuska, Finska, Nizozemska, Češka i Turska također predviđaju pozitivne izglede s porastom do 2-5% za obiteljske kuće. Što se tiče vrijednosti komercijalnih nekretnina ispitanici predviđaju u narednom periodu pad od 10-20%.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Remax

KAKO STOJE OSTALI TRENDOVI?

Kod broja prodajnih transakcija u narednih 6 mjeseci očekuje se da će najveće smanjenje zadesiti stanove, 50% sudionika iz Francuske, Poljske i Bugarske je predviđalo povećanje prodajnih transakcija, ali samo s obzirom na obiteljske kuće. Odgovori ispitanika sugeriraju smanjenje broja transakcija, posebno za komercijalne nekretnine projicirane širom Europe. U međuvremenu više od 40% svih sudionika projicira smanjenje investicijskih nekretnina. Ponovno, Turska je bila glavno odstupanje s 45% sudionika koji su očekivali povećanje broja ugovorenih poslova. Francuska, Nizozemska i Turska projiciraju povećanje ugovora s posebnim naglaskom na investicijske nekretnine.

Većina sudionika misli da se tržišta EU neće oporaviti do kraja 2020. Istraživanje je pokazalo da 61,4% smatra da neće biti drastičnijih promjena te da će se tržište oporaviti početkom 2021. Istraživanje je također ukazalo glavni razlog malog broja transakcija, a to je visoka stopa nezaposlenosti, zajedno s oklijevanjem prodavatelja, zaključuju iz našeg najvećeg Remaxovog franšizera, Remax Centra nekretnina.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!