POSLALI PISMO

Europski bankari Milanoviću: Povucite 'zakon o švicarcima'!

04.11.2013 u 10:37

Bionic
Reading

Europski bankari pozivaju premijera da se aktivno uključi u rješavanje problema, inače bi mogao biti ugrožen i rast BDP-a

Vladin kontroverzni pokušaj da zaštiti dužnike u švicarskim francima već je došao i do Bruxellesa, sjedišta Europske bankarske federacije koja je ovih dana uputila pismo premijeru Zoranu Milanoviću upozorivši ga na negativne posljedice predloženih izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju, piše Jutarnji list. Ujedno ga je pozvala da se uključi u konstruktivan dijalog s bankama i pokuša naći svima prihvatljivo rješenje.

Institucija koja zastupa interese svih europskih banaka smatra da postojećim prijedlogom Zakona neće biti pogođena samo bankarska industrija, već i ekonomija zemlje u cjelini. Jer, zakonskim definiranjem kamata i zadiranjem u postojeće ugovore između banaka i klijenata Vlada krši univerzalno zakonsko načelo koje onemogućava retroaktivnu primjenu, a time ujedno stvara nesigurno poslovno okruženje.

'Nepredvidivi pravni okvir imat će vrlo negativan utjecaj na sposobnost zemlje da privuče nove investicije. Strani ulagači već prisutni u Hrvatskoj također bi se mogli suzdržati od preuzimanja daljnjih financijskih obveza', stoji u pismu premijeru koje je potpisao Guido Ravoet, izvršni direktor EBF-a.

Gubitak i pogoršanje poslovnih rezultata banaka, ističu, 'odrazit će se na njihovu kreditnu aktivnost', a to znači na realnu ekonomiju i BDP. Iz toga se može iščitati da će banke ubuduće biti prilično demotivirane plasirati novac u Hrvatskoj, na što su već upozorili domaći bankari.

EBF je svjestan da su dužnici u švicarskim francima suočeni s velikim problemima zbog aprecijacije tečaja. No problem, smatra, treba rješavati uz transparentan i koordinirani pristup, a donesene mjere trebaju imati za cilj povećanje povjerenja u financijsko tržište.