OPORAVAK U TREĆEM KVARTALU

Europska unija polako izlazi iz recesije

13.11.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Gospodarstva eurozone i Europske unije u trećem su tromjesečju 2009.,zabilježila rast aktivnosti, i to u visini 0,4 odnosno 0,2 posto u odnosu na tromjesečje ranije, pokazale su u petak najnovije procjene europskog ureda za statistiku Eurostat. Pokretači pozitivnog trenda su Njemačka i Francuska dok su Velika Britanija i Španjolska i dalje u recesiji

Blagi rast aktivnosti predstavlja zaokret u odnosu na drugo tromjesečje kada su gospodarstva obje zone zabilježile pad aktivnosti prema tromjesečju ranije, u visini od 0,2 posto u eurozoni i 0,3 posto u 27-članom EU-u.

Na godišnjoj je razini usporen pad aktivnosti u obje zone, pokazale su najnovije procjene statističkog ureda. U trećem tromjesečju BDP eurozone i EU-a smanjen je za 4,1 odnosno 4,3 posto na godišnjoj razini, nasuprot padu od 4,8 odnosno 4,9 posto u drugom tromjesečju prema istom razdoblju lani.

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu porasle su za 0,7 posto u trećem tromjesečju zahvaljujući rastu izvoza i korporativnih ulaganja. Na godišnjoj razini aktivnosti su se u razdoblju od srpnja do rujna istodobno smanjile za oštrih 4,7 posto.

Njemački statistički ured istodobno je blago naviše revidirao podatke za drugo tromjesečje, na 0,4 posto, u odnosu na prethodno prognoziranih 0,3 posto.
'Čini se da se nastavlja blagi uzlazni trend gospodarstva, opažen u drugom tromjesečju', objavio je Destatis. Stopa rasta u trećem tromjesečju otprilike je u skladu s prognozama analitičara. Destatis ipak napominje da je osobna potrošnja djelovala kao uteg na rast u tom tromjesečju.

U međuvremenu je francuski statistički ured INSEE objavio da su aktivnosti u francuskom gospodarstvu također porasle u trećem tromjesečju, za nešto blažih 0,3 posto, zabilježivši time istu stopu rasta kao i u prethodnom tromjesečju. Govoreći za Radio Europe 1 francuska ministrica financija Christine Lagarde najavila je ipak negativnu stopu rasta BDP-a za cijelu 2009.

Na krhkost gospodarskog oporavka u Europi ukazali su i podaci iz britanskog i španjolskog gospodarstva, koja su u trećem tromjesečju zabilježila pad aktivnosti za 0,4 odnosno 0,3 posto