STRUČNA ANALIZA

Europska središnja banka diže ključne kamatne stope. Kako će to utjecati na hrvatske štediše?

10.06.2022 u 20:40

Bionic
Reading

Kako bi zaustavila inflaciju, koja je potaknuta poskupljenjem energenata i hrane zbog ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija, Europska središnja banka odlučila je podignuti ključne kamatne stope. Kako će ta odluka utjecati na hrvatske štediše u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je financijski analitičar Hrvoje Japunčić

'Nakon 11 godina ECB je najavila da će u sedmom mjesecu podignuti za 0,25 posto svoju referentnu kamatnu stopu. Moguće je za isti iznos ili čak i nešto više u devetom mjesecu. Mjere koje donosi, nažalost, na neki način su vezane uz trendove inflacije kako u europskim pa i u svjetskim okvirima', rekao je Japunčić u Dnevniku HTV-a.

Upitan trebaju li građani i poduzetnici očekivati više kamatne stope i u kojem roku Japunčić je rekao kako kod građana i kod pravnih osoba koje imaju kredite uz fiksne kamatne stope neće biti nikakvih promjena. Svi oni koji imaju varijabilnu kamatnu stopu, poglavito vezano uz EURIBOR, za njih se može očekivati da će njihovo povećanje biti upravo vezano koliko će biti povećanje od strane referentne kamatne stope ECB-a.

S druge strane što se tiče kreditnih aranžmana koji su uz kunu, uz naš kamatni izračun NRS, kod njih možemo očekivati da to povećanje neće biti toliko izraženo jer ćemo imati pozitivnih sekvenci u odnosu prelaska iz kune u euro kao nacionalnu valutu s Novom godinom gdje bi se neki opći segmenti utjecaja na bankovnu maržu mogli efektirati na način da ako i ECB povisi za 0,5 posto neće za takve kredite biti povećanje za 0,5 posto nego za nešto i niži segment, objasnio je Japunčić.

Očekuje da bi rast kamatnih stopa u Hrvatskoj bio manji nego kod drugih jer ulazimo u eurozonu.

'Imamo na razini građana i pravnih osoba jedan veći dio kredita koji su varijabilne kamatne stope, ali vjerujem da će biti pozitivnih konotacija ulaska unutar eurozone s Novom godinom', istaknuo je Japunčić.

Cijeli razgovor možete pogledati ovdje.