nema popuštanja

Europska šefica za tržišno natjecanje: Plan za Uljanik je klimav

13.09.2018 u 10:07

Bionic
Reading

Europska povjerenica za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager traži uvjerljiv plan restrukturiranja Uljanika i 3. maja. Hrvatska Vlada je za sad nije uspjela uvjeriti kako ima pravo rješenje za spas posrnulih škverova

'Načela su jednostavna, detalji komplicirani. Prvo je načelo da se poremećaj tržišta minimalizira jer postoje i druga brodogradilišta u Europi koja ne dobivaju potporu poreznih obveznika. Druga, novac poreznih obveznika ne smije se bacati u vjetar, što znači da plan restrukturiranja mora sadržavati održiv poslovni model. To su, dakle, jednostavna načela, no u detaljima počinju problemi. Ono što smo dosad vidjeli zahtijeva doradu i na tome će sada raditi', rekla je Vestager za tjednik Lider.

Istaknula je kako sve ovisi o sadržaju plana restrukturiranja.

'Moja služba radila je na mogu planova niza različitih poduzeća, i to upravo s ovom svrhom – da se novac poreznih obveznika ne baca. Na to utječe angažmana investitora, odnosno to postaje li ozbiljan privatni investitor i održiv poslovni plan. Te stvari zahtijevaju hitan odgovor', naglasila je povjerenica.

Država može pomoći tvrtkama u problemima, ali ona ne smiju s tom pomoći ostvariti tržišnu prednost.

  • +26
Radnici Uljanika i 3. maja održali prosvjedni skup ispred Banskih dvora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ako za primjer uzmete neki drugi sektor, recimo financijski, vidjet ćete da su na početku krize neke banke dobile državna jamstva, a druge nisu. Tadašnji povjerenik za natjecanje morao je intervenirati jer su neke od njih počele stavljati plakate u svoje izloge na kojima je pisalo da imaju državna jamstva. Jasno da to ne smijete raditi zato što se zdrave banke koje su tržišno konkurentne ne mogu tako reklamirati. Dakle, to je ključno i pobrinut ćemo se da dobijemo uvjerljiv plan', naglasila je Vestager.