vrhunac ljetne sezone

Europljani sa sjevera ne mare za inflaciju; potražnja za ljetovanjem u Španjolskoj veća nego prije pandemije

30.06.2022 u 18:03

Bionic
Reading

Španjolska očekuje da će turistički dolasci ovog ljeta dosegnuti 90 posto pretpandemijske razine budući da građani sa sjevera Europe zanemaruju inflaciju i rezerviraju više putovanja nego 2019. godine, rekao je dužnosnik ministarstva turizma

"Inflacija za sada nije umanjila potražnju na vrhuncu ljetne sezone", rekao je u četvrtak državni tajnik za turizam Fernando Valdes.

Inflacija je u Španjolskoj u lipnju dosegnula 10,2 posto, premašivši razinu od 10 posto prvi put od travnja 1985., prema preliminarnim podacima zavoda za statistiku.

Valdes je uvjeren da će turistička sezona biti jako dobra, usporediva s dobrim godinama prije pandemije COVID-19. “To je solidan oporavak u teškim uvjetima”, naglasio je.

Rezervacije za srpanj i kolovoz već su dosegnule 90 posto razine iz 2019., prema podacima tvrtke za tržišne podatke ForwardKeys.

Potvrđene rezervacije iz Švedske veće su gotovo 79 posto nego u ljeto prije pandemije. Danske rezervacije veće su 46 posto, a i broj gostiju iz Njemačke i Britanije bit će u idućim mjesecima veći nego 2019.

Za pretpandemijskom razinom zaostajat će broj turista iz Sjedinjenih Država, ali samo četiri posto.