tko je kriv?

Europarlamentarka Borzan: Kaznite odgovorne za skandal s jajima

  • Autor: I.Ba.
  • Zadnja izmjena 12.09.2017 12:40
  • Objavljeno 12.09.2017 u 12:36
Hrvatska je samo jedna od tri države članice EU u kojoj se nisu pojavila kontaminirana jaja

Hrvatska je samo jedna od tri države članice EU u kojoj se nisu pojavila kontaminirana jaja

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Špehar/Pixsell

Hrvatska je samo jedna od tri države članice EU na čijim se trgovačkim policama ovoga ljeta nisu pojavila jaja kontaminirana s pesticidom fipronilom. Skandal s jajima 'eksplodirao' je nakon što je Europska komisija i sustav za uzbunjivanje RASFF izdao upozorenje 20. Srpnja

Većina kontaminacije dogodila se na peradarskim farmama u Nizozemskoj i Belgiji. Te dvije zemlje su komunicirale o problemu 7. Srpnja, a Europska komisija i sustav za uzbunjivanje RASFF alarmirao je javnost o tome tek 20.-og u mjesecu.

Hrvatsku europarlamentarku Biljanu Borzan na prvoj sjednici Europskog parlamenta nakon ljetne stanke gdje se raspravljalo o tome skandalu, upitala je povjerenika Komisije za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa: Kako je moguće da je prošlo dva tjedna od prve informacije o problemu pa dok nisu upozoreni RASFF i sve države članice?  

Biljana Borzan upitala je europskog povjerenika: Kako je moguće da je prošlo dva tjedna od prve informacije o problemu pa dok nisu upozoreni RASFF i sve države članice?

Biljana Borzan upitala je europskog povjerenika: Kako je moguće da je prošlo dva tjedna od prve informacije o problemu pa dok nisu upozoreni RASFF i sve države članice?

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ured zastupnice u Europskom parlamentu

'U tom vremenu su u Europi konzumirani milijuni jaja, pa i ona iz kontaminiranih farmi. Srećom su koncentracije fipronila u tim jajima bila u razini koja još nije direktno opasna za ljudsko zdravlje. No to je sretna okolnost, mogli smo sad raspravljati o broju tragedija. Razmišlja li Komisija o izmjenama o rokovima za upozorenje kao i o sankcijama za tijela i države koje druge ne upozore u za to propisanim rokovima?' pitala je ona te dodala:

'Živimo na zajedničkom tržištu koje nema granice, koje funkcionira na povjerenju da su inspekcije države iz koje roba dolazi obavile svoj posao. Slučajevi poput ovog s jajima urušavaju to povjerenje  te time i povjerenje u EU. Nužne su dvije stvari da se to povjerenje vrati, strogo kažnjavanje odgovornih i zatvaranje rupa u sustavu kroz koje su se provukli. Ako treba, moramo postrožiti i Opći zakon o hrani EU', komentirala je članica odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane Parlamenta.

Povjerenik Andriukaitis rekao je kako je Komisija po izbijanju afere blokirala proizvodnju i prodaju hrane na 374 peradarske farme u Nizozemskoj i Belgiji

Povjerenik Andriukaitis rekao je kako je Komisija po izbijanju afere blokirala proizvodnju i prodaju hrane na 374 peradarske farme u Nizozemskoj i Belgiji

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Povjerenik Andriukaitis rekao je kako je Komisija po izbijanju afere blokirala proizvodnju i prodaju hrane na 374 peradarske farme u Nizozemskoj i Belgiji koja će biti na snazi sve dok se ispitivanjima na svakoj od njih ne utvrdi da kontaminacije više nema. Zajednički istraživački centar EU (JRC) istražuje laboratorije koji su zaduženi za provjeru sigurnosti jaja kako bi se utvrdilo kako su kao kontaminirana uopće stigla na tržište dok resorne službe Komisije tijekom rujna i listopada borave u zahvaćenim zemljama kako bi se na terenu utvrdile činjenice i identificirali propusti u procedurama koji su doveli do skandala.

'Poljoprivreda i proizvodnja hrane su temelje zajedničkog tržišta i ekonomije EU. Radi se o kriminalu i tako treba tretirati one koji su prekršili zakone i ugrozili zdravlje građana EU. Tijela zahvaćenih država članica istražuju i kazneno gone odgovorne. Po završetku svih ispitivanja i istraga Komisija će predložiti mjere za sprečavanje ovakvih skandala u budućnosti', zaključio je raspravu povjerenik Andriukaitis.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 1

Prikaži sve
  • jorgelb

    12.09.2017 18:03

    Hrvatska je trebala jednostrano zabraniti uvoz jaja, ali i drugih prehrambenih proizvoda iz Nizozemske. Očito nisu sposobni ili ne žele rigorozno konrolirati hranu. Ako vam se čini radikalno promislite što bi oni napravili da se slično dogodilo sa hranom iz Hrvatske?

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi