svjetska akvizicija

Britanci koji proizvode u Belišću kupili američku tvrku za proizvodnju papira i ambalaže

29.06.2017 u 16:08

Bionic
Reading

Britanski proizvođač kartonske i plastične ambalaže DS Smith izvijestio je u četvrtak da je postigao dogovor o kupnji 80 posto američke tvrtke za proizvodnju papira i ambalaže Interstate Resources, trenutno u vlasništvu kompanije Merpas

Britanska će kompanija za 80 posto udjela u američkom proizvođaču papira i ambalaže platiti 920 milijuna dolara, a preuzet će i 226 milijuna dolara njegova duga.

Transakcija uključuje i mogućnost kupnje preostalih 20 posto udjela u Interstate Resourcesu u sljedećih pet godina.

U DS Smithu navode da će dio iznosa potrebnog za kupnju američke kompanije - 285 milijuna funti - pribaviti osiguranim izdanjem na burzi novih dionica po cijeni od 10 penija po dionici.

Akvizicija će trenutno poduprti poslovne rezultate DS Smitha, osiguravajući im ulaz na američko tržište.

Britanska tvrtka danas je također izvijestila da je u financijskoj godini koja je završila u travnju povećala dobit prije poreza za 31 posto, na 264 milijuna funti (342 milijuna dolara), zahvaljujući akvizicijama i potražnji europskih kupaca.

Prihodi su im porasli 18 posto, na 4,78 milijardi funti.

Kompanija je 2015. godine kupila austrijski Duropack za 305 milijuna eura, čime su postali i vlasnici hrvatskog Duropack Belišća. Od 2014. vlasnici su i proizvođača plastične ambalaže Kaplast sa sjedištem u Vojniću, koji su kupili preko belgijske podružnice DS Smith Plastics.