na putu prema dolje

Euro i funta na najnižim razinama u odnosu na dolar u zadnjih 20 odnosno 37 godina. Ekonomist S&P-a: Recesija je neizbježna

25.09.2022 u 08:04

Bionic
Reading

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna snažno porasla jer je američki Fed ponovno agresivno povećao kamatne stope, pa je tečaj eura zaronio na najnižu razinu u 20 godina, duboko ispod jednog dolara

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošloga tjedna 3 posto, na 112,96 bodova, a u jednom se trenutku, po prvi put nakon 20 godina, probio i iznad razine od 113 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti skočio 3,2 posto, pa je cijena eura skliznula na 0,9690 dolara, najnižu razinu u 20 godina.

No, tečaj dolara oslabio je prema japanskoj valuti, za 0,3 posto, na 143,30 jena.

Skok dolarova indeksa drugi tjedan zaredom zahvaljuje se daljnjem povećanju kamata američke središnje banke.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je u srijedu povećao ključne kamate za 0,75 postotnih bodova, treći put u nizu, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

Kako se inflacija u SAD-u kreće blizu najviših razina u više od 40 godina, središnja banka najavila je i daljnja povećanja cijene novca.

Tako bi, prema procjenama čelnika Feda, do kraja ove godine kamate mogle biti povećane na 4,4 posto, a do kraja iduće godine na 4,6 posto.

To znači da će do kraja ove godine Fed povećati kamate za još 1,25 postotnih bodova, a u idućoj godini za 0,25 bodova.

Takvo brzo podizanje kamata, započeto u ožujku ove godine, predstavlja najagresivnije povećanje cijene novca od 1990. godine, od kada je Fed kao osnovni alat monetarne politike počeo koristiti kamatu na prekonoćne kredite.

Intervencija japanskih vlasti

S druge strane, japanska središnja banka odlučila je na prošlotjednoj sjednici da će i dalje voditi vrlo labavu monetarnu politiku kako bi podržala gospodarstvo, premda i u Japanu postupno jačaju inflacijski pritisci.

Zbog toga se tečaj dolara prema jenu polovicom tjedna, po prvi put nakon 24 godine, probio iznad razine od 145 jena. No, ubrzo je pao jer su japanske vlasti intervenirale na tržištu kupnjom jena.

Zahvaljujući tome, jen je prošloga tjedna blago ojačao prema dolaru, po prvi put nakon četiri tjedna slabljenja.

Euro i funta pod snažnim pritiskom

No, dolar je snažno porastao prema euru, premda Europska središnja banka od ljeta povećava ključne kamate kako bi suzbila rekordnu inflaciju u eurozoni.

No, čini se da Fed ima više prostora za zaoštravanje monetarne politike od ECB-a, s obzirom da je američko gospodarstvo i dalje relativno stabilno, dok eurozoni zbog energetske krize prijeti recesija.

Tako je u petak istraživanje S&P Globala pokazalo da su u rujnu poslovne aktivnosti u eurozoni ponovno pale, treći mjesec zaredom, prema indeksu menadžera nabave (PMI).

"Recesija u eurozoni vrlo je izgledna", zaključio je ekonomist S&P Globala Chris Williamson.

Slična je situacija i u Britaniji, pa je tečaj funte prošloga tjedna potonuo više od 3 posto, na 1,0840 dolara, najnižu razinu u 37 godina.

  • +26
Euro i kine Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Britanska središnja banka prošloga je tjedna povećala kamate za 0,50 postotnih bodova, već sedmu sjednicu zaredom, i poručila da je gospodarstvo već vjerojatno u recesiji.

Premda recesija prijeti i američkom gospodarstvu, „dolar trenutno doista djeluje kao 'sigurno utočište' više nego ikada u posljednjih nekoliko desetljeća jer rat u Ukrajini i njegove posljedice ne utječu na domaće ciljeve u SAD-u”, kaže Juan Perez, direktor trgovanja u tvrtki Monex USA.

Tako je prošloga tjedna nastavljen uspon američke valute. Od početka godine dolar je u odnosu na košaricu valuta ojačao oko 16 posto, pa je na putu najvećeg godišnjeg dobitka barem od 1970.-ih godina.

sve osim nogometa

Učitavanje...