prati se sad

EU uveo sankcije protiv četiri ruska dužnosnika zbog slučaja Navaljni

02.03.2021 u 17:01

Bionic
Reading

Europska unija je odlučila u utorak zabraniti ulazak i zamrznuti imovinu četvorici ruskih dužnosnika odgovornih za slučaj Navaljni. Sankcionirane osobe su bliski suradnici ruskog predsjednika Vladimira Putina. Riječ je Aleksandru Bastrikinu, Igoru Krasnovu, Viktoru Zolotovu i Aleksandru Kalašnjikovu.

Krasnov je glavni ruski tužitelj, Zolotov je šef ruske nacionalne garde, Kalašnjikov je čelnik zatvorskog sustava u Rusiji a Bastrikin je na čelu odbora za kaznene istrage.

Ova odluka predstavlja provedbu dogovora ministara vanjskih poslova država članica od 22. veljače.

Tada je postignut politički dogovor o o uvođenju sankcija odgovornima za zatvaranje i osudu ruskog oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog.

Navaljni je u siječnju po povratku u Rusiju iz Njemačke, gdje se liječio od posljedica trovanja nervnim otrovom novičok,  uhićen i osuđen, što je izazvalo prosvjede diljem Rusije, a vlasti su reagirale uhićenjima prosvjednika.

Ovo je prvi put da EU primjenjuje novi okvir za sankcije protiv kršitelja ljudskih prava, koji je uspostavljen u prosincu prošle godine po uzoru na američki zakon Magnicki. 

Taj okvir omogućava sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba za kršenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.

Sjedinjene Države također su u utorak uvele sankcije protiv ruskih državljana i entiteta, te je rečeno da je odluka donesena u koordinaciji s Europskom unijom.