iz pritvora u kaznionicu

Upravitelj zatvorske službe: Navaljni je siguran

26.02.2021 u 17:57

Bionic
Reading

Nakon što je Aleksej Navaljni prebačen iz pritvora u Moskvi u kaznionicu, upravitelj Savezne kaznene službe je rekao da će taj gorljivi aktivist tamo biti siguran

"Jamčim vam da nema opasnosti za njegovo zdravlje, a sigurno ne za njegov život", izjavio je Aleksandar Kalašnjikov. Također je rekao da Navaljni, ako želi, u kaznionici može naći i neki posao.

Udruge za ljudska prava su ranije priopćile da strahuju za Navaljnog. Kako piše dpa, ruski zatvorski logori su zloglasni zbog okrutnosti i mučenja zatvorenika, a nisu rijetki i smtrni slučajevi.

Aktivisti su kritizirali činjenicu da niti oni niti obitelj ne znaju gdje je prebačen 44-godišnji disident.

Kalašnjikov je tek kratko dometnuo da je odlukom suda Navaljnji sada tamo "gdje treba biti".

Navaljnovi odvjetnici vjeruju da bi mogao biti pušten na ljeto 2023. uz uračunavanje vremena provedenog u pritvoru i kućnom pritvoru.

Radi se o dosad najdužoj zatvorskoj kazni izrečenoj Alekseju Navaljnom koji se već deset godina suprotstavlja predsjedniku Vladimiru Putinu. Njegove ranije kazne brojale su se u danima ili tjednima.

Navaljni je osuđen zbog kršenja uvjetnog otpusta, tj. boravka u Njemačkoj gdje se oporavljao od trovanja najvjerojatnije sovjetskim nervnim otrovom novičokom.

Navaljni je 2014. osuđen na uvjetnu kaznu zbog financijske pronevjere u ruskoj filijali francuske grupacije Yves Rocher.

Po povratku iz Njemačke u Rusiju 17. siječnja, Navaljni je odmah uhićen i zadržan u pritvoru, a potom osuđen u hitnom postupku.