BDP - ZASTARJELO MJERILO

EU uskoro uvodi socijalne pokazatelje rasta

06.09.2009 u 20:18

Bionic
Reading

Orijentiranje isključivo na BDP od 30-ih godina prošlog stoljeća u EK-u sada smatraju zastarjelim i ograničenim, a u nove pokazatelje ekonomskog rasta uključit će socijalne i ekološke čimbenike

Bruto domaći proizvod nije pravi pokazatelj gospodarskog rasta i zbog toga će Europska komisija uskoro razviti šire pokazatelje napretka zemalja EU, navodi se u dokumentu EK-a koji će biti službeno objavljen ovoga tjedna u Bruxellesu.

Orijentiranje isključivo na BDP od 30-ih godina prošlog stoljeća u EK-u sada smatraju zastarjelim i ograničenim, a u nove pokazatelje ekonomskog rasta uključit će socijalne i ekološke čimbenike.

'S obzirom na njegovu strukturu i cilj, na takav se podatak više ne može oslanjati za poboljšanje kvaliteta rasprava na kojima se temelje političke odluke. I što je najvažnije, BDP ne mjeri stabilnost okoliša ni uključenost svih građana u društvenu zajednicu', ističe se u dokumentu.

Jedna je od mnogih mjera, navodi EK, koje će poduzeti kako bi postigla taj cilj, kreiranje sveobuhvatnog indeksa okoliša. Za preciznija mjerenja kvalitete života i blagostanja EK će upotrijebiti i pokazatelje o obrazovanju građana.

Bruxelles sljedeće godine planira predstaviti i pilot-verziju 'indeksa o pritiscima za okoliš', koji bi predstavljao razine onečišćenja. Taj bi indeks obuhvatio i pokazatelje o klimatskim promjenama i potrošnji energije, bioraznolikosti, onečišćenjima zraka i voda.

Nova mjerila Europske komisije zasigurno će Hrvatsku, ponajprije zbog ekoloških prednosti, podići na ljestvici naprednijih zemalja.