POLJOPRIVREDNE SUBVENCIJE

EU potiče šećerane da prestanu s proizvodnjom

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.05.2009 11:28
  • Objavljeno 13.05.2009 u 11:28
šećerna trska polje

šećerna trska polje

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: -

Najveći iznosi poljoprivrednih subvencija EU isplaćeni su proizvođačima šećera, uglavnom zbog provedbe velike reforme u tom sektoru, u okviru koje proizvođači dobivaju potpore da napuste tu proizvodnju, zbog velikih viškova

Francuski poljoprivrednici dobivaju ukupno najveći dio sredstava iz poljoprivrednih fondova EU-a, ali pojedinačno, najveći broj tzv. 'milijunaša' Zajedničke poljoprivredne politike (ZAP) nalazi se u Italiji i Španjolskoj, slijedi iz podataka koji su prošlog tjedna objavljeni u Bruxellesu, prenosi EnterEurope.

Europska komisija je zatražila od zemalja članica da do kraja travnja objave imena korisnika europskih poljoprivrednih potpora, čime se želi potaknuti raspravu o budućnosti europske poljoprivredne politike, druge stavke u europskom proračunu na koju odlazi 55 milijardi eura ili 40 posto proračuna. Jedino Njemačka nije ispunila tu obvezu, pravdajući to potrebom zaštite osobnih podataka koja je predviđena zakonom.

Objavljeni podaci pokazuju da veliki dio poljoprivrednih subvencija, oko 10 posto, otpada na vrlo ograničeni broj korisnika. Broj korisnika koji su pojedinačno primili više od milijun eura godišnje popeo se na 710. Oni su primili ukupno 3,2 milijarde eura ili 10 posto ukupno isplaćenih sredstava u okviru ZAP-a.

Među tih 710 'milijunaša' najviše ih je u Italiji - 180, zatim u Španjolskoj 164, a Francuska, koja ukupno povlači najviše sredstava iz ZAP-a (oko 18 posto) na trećem je mjestu sa 142.

Tijekom prošle godine najviše subvencije dobile su dvije talijanske tvrtke iz šećerne industrije. Italia Zuccheri dobila je 139,8 milijuna eura, a njezin glavni konkurent Eridania Sadam 125,3 milijuna eura.

Općenito, najveći iznosi isplaćeni su proizvođačima šećera, uglavnom zbog provedbe velike reforme u tom sektoru, u okviru koje proizvođači dobivaju potpore da napuste tu proizvodnju, zbog velikih viškova.

Italija je najdalje otišla u reformi svoga šećernog sektora i time se mogu objasniti razlozi zašto je najviše 'milijunaša' upravo u toj zemlji. Europska unija je desetljećima davala velike potpore za proizvodnju šećera, kroz zajamčene cijene otkupa što je dovelo do nekonkurentnih cijena i stvaranja velikih viškova. Stoga je odlučeno da se nagrade oni proizvođači koji napuštaju proizvodnju šećera i okreću su u drugim kulturama.

Europska komisija nije posve zadovoljna kako zemlje članice provode pravila o transparentnosti u poljoprivrednoj politici. Komisija je zadovoljna samo s Češkom, Danskom, Estonijom, Finskom, Rumunjskom, Slovenijom i Velikom Britanijom. Čak deset zemalja članica krše pravila o transparentnosti. Tako je primjerice Poljska objavila samo imena osoba koje su tražile subvencije, ali ne i imena poduzeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi