VELIKA POMOĆ

EU će sufinancirati osam hrvatskih projekata iz zračnog prometa

22.07.2016 u 15:31

Bionic
Reading

Europska unija odobrila je Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) sufinanciranje osam projekata iz zračnog prometa ukupne vrijednosti oko 138 milijuna kuna koje će sufinancirati s 85 posto iznosa, objavljeno je u petak na konferenciji za novinare HKZP-a

Projekti će biti sufinancirani sredstvima Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), za dodatna ulaganja u izgradnju nove te unaprjeđenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture.

'Realizacijom odobrenih projekata povećat će se razina sigurnosti zračnog prometa i omogućiti pružanje kvalitetnije usluge zračnim prijevoznicima', istaknuo je direktor HKZP-a Dragan Bilać

'HKZP svake godine investira oko 100 milijuna kuna u modernizaciju sustava kontrole prometa, tako da će nam ovo sufinanciranje uvelike smanjiti troškove', dodao je Bilać.

Riječ je o projektima tehničko-tehnološke prirode od kojih je jedan od najznačajniji implementacija sustava A-SMGCS u Međunarodnoj zračnoj luci Zagreb, vrijedan 4,38 milijuna eura, koji aerodromska kontrola zračnog prometa koristi za nadzor prometa i vođenje zrakoplova na zemlji.

'Taj sustav je nužan zbog nove prometne situacije na području MZL Zagreb nastale izgradnjom novog putničkog terminala s novim manevarskim površinama i novom stajankom', kazao je Bilić, napomenuvši da će novi sustav nadzora proraditi početkom 2018. godine.

Zanimljiv je i projekt 'SEAFRA H24' vrijedan milijun eura, uspostave zračnog prostora bez ruta u prekorgraničnom prometu susjednih država, odnosno Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Uspostava prostora bez ruta, kako je ja kazao Bilać, zrakoplovnim kompanijama donosi uštede u potrošnji goriva, skraćenje vremena preleta i smanjenje emisije stakleničkih plinova.

Ostali projekti uključuju modernizaciju VOiP komunikacije, podatkovne mreže, kibernetičke sigurnosti, harmonizaciju sustava za upravljanje zračnim prometom te zajedničku nabavu i razvoj.

HKZP je društvo u državnom vlasništvu čija je temeljna djelatnost pružanje usluga u zračnoj plovidbi, od kojih je najznačajnija kontrola zračnog prometa za civilne i vojne zrakoplove. Ima 720 zaposlenih i godišnje obavi oko 600.000 operacija.