NEOČEKIVANI TROŠKOVI

Erste grupa: Umjesto dobiti, ogroman gubitak

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.10.2011 11:42
  • Objavljeno 10.10.2011 u 11:21
Erste banka

Erste banka

Izvor: Cropix / Autor: Davor Zunić / CROPIX

Austrijska bankarska grupacija Erste objavila je da će ove godine umjesto najavljenih 850 do 950 milijuna eura dobiti ostvariti između 700 i 800 milijuna eura gubitka. Razlog su jednokratni troškovi vezani uz dužničku krizu u Europi

Najveći dio neplaniranih troškova odnosi se na Mađarsku, gdje Erste namjerava otpisati cjelokupan goodwill (312 milijuna eura) i priznati dodatne troškove rezerviranja za rizike (450 milijuna eura) zbog 'zabrinjavajućih političkih i ekonomskih kretanja'. U Rumunjskoj će se otpisati goodwill u iznosu od 627 milijuna eura zbog slabijeg oporavka ekonomije. Istovremeno, izvanredni troškovi vezani uz izloženost prema Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj, Irskoj i Italiji iznose 'samo' 180 milijuna eura.

Jednokratne mjere Erste grupe dovest će do neto gubitka od 920-970 milijuna eura u prvih devet mjeseci 2011. godine umjesto neto dobiti od više od 700 milijuna eura. Na godišnjoj razini očekuje se da će banka iskazati između 700 i 800 milijuna eura neto gubitka umjesto neto dobiti od 850 do 950 milijuna eura.

'Naše nade da ćemo vidjeti rješenje za dužničku krizu u Europi u bližoj budućnosti smanjile su se proteklih tjedana. Sada pretpostavljamo da će to također sve više imati učinak na realnu ekonomiju te utjecati i na našu regiju, premda manjom jačinom. Iz tog smo razloga poduzeli radikalne korake u našoj bilanci da bismo pripremili Erste grupu na produljeno razdoblje nesigurnosti', izjavio je predsjednik Uprave Erste Group Bank AG (Erste Group) Andreas Treichl nakon sastanka uprave 10. listopada.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!