NEOČEKIVANI TROŠKOVI

Erste grupa: Umjesto dobiti, ogroman gubitak

10.10.2011 u 11:21

Bionic
Reading

Austrijska bankarska grupacija Erste objavila je da će ove godine umjesto najavljenih 850 do 950 milijuna eura dobiti ostvariti između 700 i 800 milijuna eura gubitka. Razlog su jednokratni troškovi vezani uz dužničku krizu u Europi

Najveći dio neplaniranih troškova odnosi se na Mađarsku, gdje Erste namjerava otpisati cjelokupan goodwill (312 milijuna eura) i priznati dodatne troškove rezerviranja za rizike (450 milijuna eura) zbog 'zabrinjavajućih političkih i ekonomskih kretanja'. U Rumunjskoj će se otpisati goodwill u iznosu od 627 milijuna eura zbog slabijeg oporavka ekonomije. Istovremeno, izvanredni troškovi vezani uz izloženost prema Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj, Irskoj i Italiji iznose 'samo' 180 milijuna eura.

Jednokratne mjere Erste grupe dovest će do neto gubitka od 920-970 milijuna eura u prvih devet mjeseci 2011. godine umjesto neto dobiti od više od 700 milijuna eura. Na godišnjoj razini očekuje se da će banka iskazati između 700 i 800 milijuna eura neto gubitka umjesto neto dobiti od 850 do 950 milijuna eura.

'Naše nade da ćemo vidjeti rješenje za dužničku krizu u Europi u bližoj budućnosti smanjile su se proteklih tjedana. Sada pretpostavljamo da će to također sve više imati učinak na realnu ekonomiju te utjecati i na našu regiju, premda manjom jačinom. Iz tog smo razloga poduzeli radikalne korake u našoj bilanci da bismo pripremili Erste grupu na produljeno razdoblje nesigurnosti', izjavio je predsjednik Uprave Erste Group Bank AG (Erste Group) Andreas Treichl nakon sastanka uprave 10. listopada.