u Hrvatskoj i regiji

Erste grupa: 50 milijuna eura za financiranje socijalnog poduzetništva

19.06.2018 u 12:43

Bionic
Reading

Europski investicijski fond (EIF) i svih sedam banaka-članica Erste grupe potpisalo je Sporazum o jamstvu za socijalno poduzetništvo, vrijedan 50 milijuna eura, kojim će se financirati socijalni poduzetnici u Austriji, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Srbiji.

Kako je u utorak priopćeno iz Erste grupe, taj sporazum potpisan je u sklopu EU programa za zapošljavanje o socijalnoj inovativnost (EaSI).

Svih sedam članica Erste grupe sada može odobravati socijalnim poduzetnicima i neprofitnim organizacijama zajmove po sniženim kamatnim stopama i uz manje zahtjeve vezane uz kolateral, konstatira se u priopćenju.

Dodaje se da bi u idućih pet godina više od 500 socijalnih poduzetnika moglo ostvariti koristi iz tog financiranja.

Erste grupa omogućit će financiranje inovativnih, socijalno orijentiranih organizacija, aktivnih u sektorima obrazovanja, zdravlja i socijalnih usluga ili za zapošljavanje invalida, marginaliziranih i ranjivih skupina.

‘Vjerujemo da je ključno za daljnji prosperitet regije središnje i istočne Europe postići inkluzivni rast i održivi razvoj. Socijalne organizacije podupiru neke od pitanja koja najviše pritišću naše društvo, transformiraju živote i ostvaruju pozitivnu promjenu. Naša uloga je da podmirimo njihove financijske potrebe kako bi narasle i imale veći utjecaj u budućnosti”, izjavio je prilikom potpisivanja sporazuma izvršni direktor Erste grupe Andreas Treichl.