FIKSNI TEČAJ NA 5 GODINA

Erste banka ponudila olakšanu otplatu kredita u 'švicarcima'

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 03.10.2011 16:58
  • Objavljeno 03.10.2011 u 14:59
ŠVICARSKI FRANAK

ŠVICARSKI FRANAK

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Bronic/PIXSELL

Erste banka je objavila ponudu postojećim korisnicima stambenih kredita u švicarskim francima, kojom im se omogućuje otplata kredita po fiksnom tečaju od 5,8 kuna za franak, uz odgođeno plaćanje tečajne razlike na rok od pet godina. Ponuda je formirana u skladu s Dodatkom Memorandumu o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita potpisanim s Vladom Republike Hrvatske u kolovozu ove godine

Prema Memorandumu, za korisnike kredita koji se odluče za odgođeno potraživanje tečaj švicarca bit će fiksiran na 5,8 HRK/CHF, a primjenjivat će se pet godina od datuma potpisivanja aneksa ugovora o kreditu. U slučaju da je krajni rok dospijeća kraći od pet godina, odgođeno potraživanje ugovora sukladno je roku dospijeća kredita.

Promjena uvjeta provodit će se bez naknade. Odgođeno potraživanje predstavlja iznos tečajne razlike između fiksnog i stvarnog tečaja i vodi se u valutnoj klauzuli u švicarskim francima.

Naknada za vođenje odgođenog potraživanja tijekom prvih šest mjeseci neće se obračunavati, a po isteku tog razdoblja naknada će iznositi 3,9 posto godišnje. Naknada će se naplaćivati po dospijeću odgođenog potraživanja, nakon pet godina, odnosno u trenutku zatvaranja odgođenog potraživanja.

Odgođeno potraživanje bit će moguće ugovoriti samo jednom te ukoliko se klijent, uslijed povoljnih tečajnih okolnosti, eventualno vrati na redovne uvjete kredita, kasnije više neće moći koristiti tu mogućnost. Također, za povratak na prethodne uvjete neće biti naplaćivana naknada.

Za korištenje ove mogućnosti klijenti moraju u poslovnicama Erste banke ispuniti zahtjev za promjenu po kreditu te će navedene promjene biti primijenjene nakon potpisivanja aneksa ugovora, odnosno po prvoj uplati nakon toga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi